Týdenní přehled dění v institucích EU 8. – 15. dubna 2024

Přinášíme přehled aktuálního dění v institucích EU v týdnu od 8. do 15. dubna 2024. Nadcházející zasedání, jednání výborů a miniplenární zasedání Evropského parlamentu, návrhy evropských nařízení a směrnic a projednávaná legislativa. To nejdůležitější z programu institucí EU na jednom místě!

RADA EU

Ve dnech 7. až 9. dubna se v Genku uskuteční neformální jednání ministrů zemědělství, kteří se budou zabývat strategickou autonomií v oblasti bílkovin. Dále budou seznámeni s belgickými inovacemi a specialitami. Delegaci ČR povede náměstek ministra M. Daďourek.

Ve dnech 11. 12. dubna se v Louvain-la-Neuve uskuteční neformální Rada TTE, část telekomunikace. Program obsahuje debatu na téma „Zodpovědnost uživatelů online.“ Další částí programu bude debata na téma „Jak zvládnout potřeby Evropy v oblasti digitální infrastruktury?“. Poslední částí programu je debata na téma: „Zajištění ekonomické bezpečnosti pomocí digitální a ekonomické strategické autonomie.“ Účastníci Rady se připojí k Deklaraci Louvain-la-Neuve k propagaci bezpečnějšího, zodpovědnějšího a důvěryhodnějšího online prostředí. Delegaci za ČR povede náměstek O. Profant. 

Dubnová Rada ECOFIN zasedne dne 12. dubna v Lucemburku. Jednání začne snídaní, během které, nad rámec obvyklého bodu k ekonomické situaci a debriefingu předsedy Euroskupiny, proběhne diskuze o roli Evropské investiční banky v oblasti obrany a bezpečnosti, v návaznosti na únorové neformální jednání Rady ECOFIN. V rámci bodu k hospodářským a finančním důsledkům ruské agrese proti Ukrajině bude zařazena prezentace Plánu Ukrajina. Na závěr ministři vyslechnou prezentaci o činnosti Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO), zejm. pokud jde o podvody ve vztahu k DPH. Delegaci povede ministr Z. Stanjura. 

Na neformální Radě ministrů pro energetiku bude dominovat téma posílení infastruktury přenosových elektrizačních soustav.  Na programu jsou tři plenární zasedání, jejichž hlavním tématem bude plánování, financování a včasné zajištění integrovanější energetické infrastruktury, včetně přeshraniční spolupráce. Obědové téma se bude soustředit na odolnost a bezpečnost kritické energetické infrastruktury.  Na okraj jednání se ministři připojí k tzv. Solární chartě, která si klade za cíl podpořit rozvoj solárního průmyslu v kontextu levných čínských solárních panelů, které ohrožují konkurenceschopnost evropských firem. Delegaci ČR povede ministr J. Síkela. 

COREPER

  • Prohlášení z La Hulpe o budoucnosti evropské základny sociálních práv (příprava na schválení) 
  • Rada pro zemědělství a rybářství dne 29. dubna 2024 (stanovení předběžné agendy) 
  • Mimořádné zasedání Evropské rady ve dnech 17. a 18. dubna 2024 (výměna názorů) 
  • Přístupová vyjednávání se Srbskem: aktualizace společného postoje EU ke kapitole 35 (přijetí) 
  • Zemědělské vývozy z Ukrajiny (informace EK) 
  • Příspěvek EU k bezpečnostním závazkům vůči Ukrajině (výměna názorů) 
  • Unie kapitálových trhů: další kroky (výměna názorů) 
  • Zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci dne 12. dubna 2024 (příprava)  
  • Rozhodnutí a nařízení Rady o využití mimořádných příjmů z imobilizovaných ruských aktiv na podporu Ukrajiny (výměna názorů)

EVROPSKÝ PARLAMENT

V týdnu 8.–12. dubna se uskuteční jednání parlamentních výborů EP. Ve dnech 10. a 11. dubna proběhne miniplenární zasedání EP v Bruselu.  

Výběr bodů z jednání výborů EP: 

  • AFET (9. 4.) neveřejný geopolitický dialog se zástupcem GT ESVA pro politické záležitosti o situaci v regionu Rudého moře a Perského zálivu, s komisařem pro sousedství a rozšíření O. Várhelyim ohledně nástroje předvstupní pomoci nebo s HR/VP J. Borellem. Hlasování o předběžné dohodě s Radou o zřízení nástroje pro reformy a růst pro západní Balkán. 
  • INTA (9. 4.) projednání návrhu o dočasných opatřeních pro liberalizaci obchodu s ukrajinskými produkty (dle výsledku trialogu z 8. 4. i možné hlasování). 
  • ITRE  (9. 4.) – strukturovaný dialog s komisařem po vnitřní trh T. Bretonem a výkonným místopředsedou EK M. Šefčovičem – úspěchy současného legislativního období a identifikace budoucích výzev. 
  • REGI (9. 4.) – výměna názorů s komisařkou pro soudržnost a reformy E. Ferreirou o provádění a úspěších politiky soudržnosti během současného legislativního období. 

 

Výběr bodů z agendy miniplenárního zasedání: 

středa 10. 4. 

  • Diskuze a hlasování o balíčku opatření v oblasti migrace a azylu. 
  • Diskuse a hlasování o farmaceutickém balíčku. 
  • Hlasování o snižování emisí metanu v odvětví energetiky a o zpřísnění výkonnostních norem pro emise CO2 pro nová těžká vozidla. 

čtvrtek 11. 4. 

  • Diskuze o reformě trhu s elektřinou či o právním státu a narušení svobody sdělovacích prostředků na Slovensku. 
  • Hlasování o návrhu směrnice o čištění městských odpadních vod. 

EVROPSKÁ KOMISE

Kolegium Komise zasedne ve středu 10. dubna v Bruselu 

Na programu kolegia figurují následující body:  

  • Diskuze o budoucnosti vnitřního trhu za přítomnosti E. Letty 
  • Sdělení o dialozích v oblasti čisté transformace – shrnutí dosavadního stavu /M. Šefčovič/ 

VÝBORY PČR

Ve středu 10. dubna se uskuteční jednání Výboru pro záležitosti EU Senátu. 

Program jednání výboru: 

  • Informace vlády ČR o výsledcích jednání Evropské rady, které se konalo ve dnech 21. – 22. března 2024 
  • Informace vlády ČR o pozicích vlády a programu jednání neformální Evropské rady, která se koná ve dnech 17. – 18. dubna 2024 
  • Informace vlády ČR k aktuální podobě návrhu směrnice Rady o provádění zásady rovného zacházení s osobami bez ohledu na náboženské vyznání nebo víru, zdravotní postižení, věk nebo sexuální orientaci (senátní tisk č. N 116/06) a k pozici, kterou bude vláda ČR zastávat na jednání Rady EU 
  • Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 2009/38/ES, pokud jde o zřizování a fungování evropských rad zaměstnanců a účinné prosazování práv na nadnárodní informování a projednání 
  • Návrh nařízení Rady, kterým se mění nařízení (EU) 2021/1173, pokud jde o iniciativu EuroHPC pro startupy na posílení vedoucího postavení Evropy v oblasti důvěryhodné umělé inteligence 
  • Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o boji proti pohlavnímu zneužívání a pohlavnímu vykořisťování dětí a proti materiálům obsahujícím pohlavní zneužívání dětí, kterou se nahrazuje rámcové rozhodnutí Rady 2004/68/SVV (přepracované znění) 
  • Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o prověřování zahraničních investic v Unii a o zrušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/452 
  • Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů Směrem k ambicióznímu průmyslovému hospodaření s uhlíkem pro EU 
  • Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení (EU) 2021/2115 a (EU) 2021/2116, pokud jde o standardy dobrého zemědělského a environmentálního stavu, režimy pro klima, životní prostředí a dobré životní podmínky zvířat, změny strategických plánů SZP, přezkum strategických plánů SZP a výjimky z kontrol a sankcí 

VÝBOR PRO EU NA VLÁDNÍ ÚROVNI

  1. jednání VV-EU dne 10. dubna 2024

I/ KE SCHVÁLENÍ 

  1. Mandát na mimořádné zasedání Evropské rady ve dnech 17. a 18. dubna 2024 v Bruselu 
  1. Vstup Česka do diskuse o Strategické agendě EU na období 2024–2029 
  1. Aktualizace pozičního dokumentu „Posílení obranné a bezpečnostní dimenze EU: pozice a priority České republiky“ 

II/ RŮZNÉ 

PT RHSD PRO EU

Jednání PT RHSD pro EU dne 11. dubna 2024 

I/ K PROJEDNÁNÍ 

  1. Příprava mimořádného zasedání Evropské rady ve dnech 17. a 18. dubna 2024 v Bruselu  

II/ PRO INFORMACI 

  1. Průběh a výsledky zasedání Evropské rady a eurosummitu ve dnech 21. a 22. března 2024 v Bruselu  
  1. Informace o Národním programu reforem a dalším průběhu evropského semestru 2024  
  1. Národní konvent o EU    

III/ RŮZNÉ 

Autor: Úřad vlády ČR

Sdílet tento příspěvek