Projekt EUtejner vyráží do českých škol. Chce žákům představit Evropskou unii hravou formou

Zastoupení Evropské komise v pondělí představilo nový vzdělávací projekt EUtejner. V zahradě Základní školy Hanspaulka v Praze 6 zaparkoval unikátní edukativní kontejner, který žákům zábavnou formou přibližuje fungování Evropské unie. Kontejner bude odtud putovat po českých školách a příště tak může přijet třeba i k vám!

Pondělního oficiálního zahájení projektu se zúčastnil ministr školství Mikuláš Bek, kterého společně s vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Monikou Ladmanovou po evropském kontejneru provedli žáci 5. ročníku. „Mám za to, že kritika Evropské unie povětšinou vychází z nedostatku informací o jejím fungování. Oceňuji proto, že se žáci díky projektu mohou o EU dozvědět více,“ uvedl ministr Bek. „Porozumění podstatě evropské spolupráce by navíc mělo být základní výbavou každého občana,“ doplnil.

Evropský kontejner zprostředkovává žákům informace o Evropské unii skrze zábavné hry a interaktivní aktivity a přináší jim nové znalosti o jednotlivých členských státech. Žáci při vstupu do EUtejneru obdrží od vyučujících tzv. pas Evropana, ve kterém postupným plněním úkolů luští tajenku.

Obtížnost jednotlivých aktivit je přizpůsobena podle věku a stupně vzdělání, zapojit se tedy mohou žáci 1. a 2. stupně základních škol, ale i středoškoláci. Své znalosti mohou otestovat například na slepé mapě Evropy, 3D rotačních panelech se symboly států nebo poznávat evropské jazyky při poslechu nahrávek současných populárních singlů.

„Jsem mile překvapena, kolik toho místní žáci o Evropské unii již vědí a těší mě, že jsou aktivní a zajímá je to. Ne na všech školách je ale vzdělávání o EU na dostatečné úrovni,“ podotkla vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Monika Ladmanová. Ta dále vysvětlila, že projekt vychází z iniciativy euhrou.cz, která nabízí interaktivní vzdělávací materiály o EU pro žáky již od předškolního věku a také výukové tipy pro pedagogy.

EUtejner se 17. května přesune z pražské Hanspaulky na Střední odbornou školu strojní a elektrotechnickou ve Velešíně v jižních Čechách a poté do Automatických mlýnů v Pardubicích, kde bude během léta. Pokud byste ho rádi měli i u vás, kontaktujte pana Martina Pelce ze Zastoupení Evropské komise na emailu: Martin.PELC@ec.europa.eu.

Sdílet tento příspěvek