Rozsáhlá operace Eurojustu proti kyberkriminalitě vedla ke čtyřem zatčením

Úřad pro evropskou justiční spolupráci Eurojust koordinoval v uplynulých třech dnech zásahy na 16 místech v Evropské unii i mimo ní, které vyústily mimo jiné ve čtyři zatčení a vypnutí pěti botnetů – sítí počítačů, které šířily škodlivý software. Jeden z hlavních podezřelých si kriminální činností přišel na 69 milionů eur (1,7 miliardy korun) v kryptoměnách. Úřad hovoří o historicky „největším zásahu proti botnetům“ a vyvrcholení tříletého vyšetřování, píše agentura Reuters.

Zatčenými jsou lidé, kteří jiným zločineckým skupinám nabízeli svůj malware jako „profesionální vyděračskou službu“, uvádí Eurojust v tiskové zprávě. Typicky šlo o škodlivý software, který se do počítačů dostal skrze emailovou schránku, když dotyčný otevřel „nakažený“ textový či PDF soubor, a snažil se získat přístup k osobním či bankovním údajům uživatelů. Oběťmi byly především státní úřady a firmy.

Národní vyšetřovací úřady a odstavily přes 100 serverů a ovládají nyní přes 2000 internetových domén spojených s kriminální činností. Fyzické zásahy provedly různé policejní sbory koordinovaně v několika zemích Evropské unie, nikoli však v Česku, a na Ukrajině, Spojených státech, Británii a Arménii mezi 27. a 29. květnem.

Někteří z podezřelých byli už před více než třemi lety spojení s tehdy největší sítí specializovanou na kybernetické útoky Emotet. Vyšetřovatelé na dnes zveřejněné kauze pracovali už od začátku roku 2021, kdy se podařilo Emotet narušit. Mezi nabouranými a vypnutými botnety v uplynulých dnech byly IcedID, Smokeloader, SystemBC, Pikabot a Bumblebee.

Zdroj: ČTK

Foto: Eurojust

Sdílet tento příspěvek