Svoboda: Unie by měla být vůči Kubě přísnější

18.04.2006
Jako pověstný kůl v plotě se ocitají čeští diplomaté a politici, když v Evropské unii přijde na přetřes otázka vztahu ke kubánskému režimu Fidela Castra.

Jako pověstný kůl v plotě se ocitají čeští diplomaté a politici, když v Evropské unii přijde na přetřes otázka vztahu ke kubánskému režimu Fidela Castra. Ministr zahraničí Cyril Svoboda po vyhoštění českého diplomata z Kuby řekl, že chce, aby EU měla vůči Havaně tvrdší společnou politiku.
Přitvrzení se ale většina členských států unie brání, což dokázalo například jednání o sankcích vůči Havaně loni před Vánocemi, kdy se české diplomacii nepodařilo prosadit sankce proti Kubě.

„Takzvaná měkká politika nebo politika appeasementu nepřinesla žádné ovoce a míří mimo náš cíl, kterým je demokratická a prosperující společnost na Kubě,“ řekl ministr Svoboda poté, co do Prahy přijel vyhoštěný český diplomat Stanislav Kázecký.
Premiér Jiří Paroubek byl však včera v České televizi opatrnější. Podle něho by Praha měla v tomto ohledu více koordinovat svoji politiku se Španělskem.

Právě Španělsko je uvnitř EU velkým zastáncem Kuby, neboť hlavně španělské firmy mají na ostrově své ekonomické zájmy, především v turistice. Kontrolu nad turistickým průmyslem má přitom na Kubě armáda. Podobný opatrný postoj zastávají například Itálie či Francie. Menší státy jako Slovinsko či Pobalťané často nemají ani experty, kteří by se Kubou zabývali. Proto v tomto případě následují politiku velkých států a čeští diplomaté obtížně hledají spojence. Podporu na nejvyšší úrovni dávala českým návrhům například předchozí německá vláda nebo Slovensko, ale diplomaté na místě nikoliv.

Nově se bude o postoji unie vůči Kubě jednat v Bruselu v květnu, ministr Svoboda ale neuvedl, s jakými návrhy na zpřísnění sankcí Praha přijde.
Praha si díky iniciativám bývalého prezidenta Václava Havla a dalších politiků stejně jako nevládních organizací typu Člověk v tísni, která pomáhá disidentům, získala pověst tvrdého odpůrce Castrova režimu a spojence emigrantských kruhů v USA.

Vzájemné zastoupení Kuby a České republiky se nyní snížilo na dva diplomaty. Česko v odvetě neprodloužilo vízum prvnímu tajemníkovi kubánské mise v Praze Manuelu Angelovi Baltaru Charnicharovi, který musí odjet nejpozději ve středu tento týden.

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek