Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen včera navštívila Českou republiku

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen v úterý navštívila Českou republiku. Během této jednodenní návštěvy se von der Leyen sešla s předními českými politiky, představiteli obranného průmyslu a v neposlední řadě svým projevem otevřela koncert k 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie v pražském Rudolfinu.

Hlavním důvodem návštěvy byla předvolební kampaň Evropské lidové strany, za kterou chce von der Leyenová obhájit svůj mandát v čele Evropské komise. Součástí programu byla také procházka centrem Prahy a posezení v restauraci, což naznačuje snahu o osobní kontakt s občany a českými politiky.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (druhá zprava) se v rámci návštěvy Prahy setkala s politiky TOP 09 a KDU-ČSL ve Výčepu U Rarášků

Prvním bodem programu šéfky Komise bylo setkání se zástupci zbrojařských společností, kteří von der Leyen projekty na podporu Ukrajiny v kontextu ruské války na Ukrajině. Důležitým tématem bylo také posílení evropské obranné schopnosti a spolupráce v rámci EU.

Setkání s českými politiky, včetně prezidenta Pavla a premiéra Fialy, se zaměřilo na priority ČR v rámci EU, geopolitické výzvy a budoucnost evropské integrace. Diskutovalo se o situaci na Ukrajině, ruské agresi a vlivu Číny, stejně jako o dalších výzvách, kterým EU čelí.

Během oběda s politiky byla debata rozšířena na témata jako je Zelený úděl a byrokratická zátěž, která dlouhodobě ovlivňuje fungování EU. Von der Leyenová také ocenila českou pomoc Ukrajině a připomněla důležitost solidarity mezi členskými státy.

Během oběda s politiky byla debata rozšířena na témata jako je Zelený úděl a byrokratická zátěž, která dlouhodobě ovlivňuje fungování EU. Von der Leyen také ocenila českou pomoc Ukrajině a připomněla důležitost solidarity mezi členskými státy.

Kulturní program, včetně koncertu v Rudolfinu, symbolizoval důležitost evropské kultury a historie. Během svého prostoru von der Leyen zdůraznila, že členství v EU posílilo Českou republiku a že Česko naopak přispělo k posílení Evropy. „Po celé dekády nás železná opona držela každého na své straně, ale sametová revoluce vás navrátila zpět do Evropy,“ připomněla von der Leyen, která posluchače pozdravila česky a vzpomněla i někdejšího disidenta a prezidenta Václava Havla. Podotkla, že nechce připomínat, co dvacetileté členství v unii pro Česko znamenalo. „Vždyť to vidíte každý den. Přitahujete turisty z celého světa, investory z celé Evropy a exportujete pětkrát víc než před 20 lety,“ vyjmenovala.

Ursula von der Leyen otevřela slavnostní koncert v Rudolfinu.

Premiér Fiala pak vyzdvihl význam jednoty EU v časech krizí a potřebu konkurovat rychle se rozvíjejícím ekonomikám. „Evropská unie jsme dnes naplno i my,“ zdůraznil. Dodal, že Česká republika již nesmí hrát „v nějaké druhé lize“ a má se měřit s těmi nejlepšími.

Zdroj: ČTK, Profimedia, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek