Litevský premiér podává demisi

31.05.2006
Důvodem je, že se vládní koalici rozhodlo opustit její největší politické uskupení – Strana práce (DP). S ministerským předsedou odchází i vláda.

Litevský premiér Algirdas Brazauskas oznámil, že podá demisi a současně s ním odstoupí celá vláda. Důvodem je, že se vládní koalici rozhodlo opustit její největší politické uskupení – Strana práce (DP).


„Ministerský předseda nevidí žádnou možnost pokračování své práce a vzdává se funkce. Vláda podá demisi spolu s ním,“ prohlásil Brazauskas, který je předsedou druhé největší vládní strany – Sociálnědemokratické koalice (SDK).


Ministr obrany Gediminas Kirkilas zahraniční agentuře řekl, že Brazauskas už o své rezignaci při dnešním setkání informoval prezidenta Valdase Adamkuse.


Populistická Strana práce miliardáře ruského původu Viktora Uspaskichase se k odchodu z koalice rozhodla poté, co Adamkus vyjádřil nedůvěru dvěma ministrům z řad DP, které vyšetřuje policie. V křehké vládní koalici tak zůstávají pouze dvě formace – SDP a Unie Rolnické strany a Nové demokratické strany.


„Za těchto podmínek nelze nadále pracovat,“ prohlásil poslanec DP Jonas Jagminas. „Rozhodli jsme se stáhnout z vládní koalice.“


Litevská vláda byla už beztak vratká poté, co ji jiný koaliční člen – Nová unie (NU) – opustil v dubnu. NU z ní odešla na protest proti tomu, že poslanci odhlasovali sesazení jejího šéfa Arturase Paulauskase z funkce předsedy parlamentu. Paulauskas byl obviněn, že funkcionářům běžně umožňoval používat služební vozy k soukromým účelům. Tyto praktiky postupně nabyly značného rozsahu a vyústily v politický skandál.


Analytici očekávají dlouhý proces formování nové koalice a nevylučují možnost nových voleb. Podle agentury Reuters však neočekávají rozsáhlejší změny v politice této pobaltské republiky, která se v roce 2004 stala členem Evropské unie a Severoatlantické aliance.


Nynější vláda je u moci necelé dva roky a je třináctým kabinetem od získání nezávislosti země na SSSR v roce 1991. Už celé měsíce je vratká vinou politické rivality mezi DP a ostatními koaličními partnery.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek