EU se ohradila proti Koštunicově kritice evropské politiky

21.06.2006
Evropská komise v otevřeném vyjádření vyzvala srbského premiéra Vojislava Koštunicu, aby přestal vinit Evropskou unii za chyby jeho vlády.

Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn tak reagoval na na Koštunicovo vyjádření, že přístup EU k Srbsku je špatný a kontraproduktivní. Podle evropského komisaře Rehna je plnění podmínek Evropské unie a realizace evropské perspektivy plně v rukou Srbů. Evropská unie nemůže za chyby srbské vlády, uvedla Rehkova mluvčí Krisztina Nagyová.

Evropská unie zmrazila jednání se Srbskem a Černou Horou o Stabilizační a asociační smlouvě v květnu poté, co vypršela lhůta na vydání bývalého srbského generála Radka Mladiče mezinárodnímu soudnímu tribunálu v Haagu. Dva týdny poté občané Černé Hory v referendu rozhodli o odtržení své země od Srbska a EU rozhodla, že s oběma zeměmi bude o jejich evropské budoucnosti jednat odděleně.

Koštunica ve svém pondělním vyjádření kritizoval neustálé kladení nových podmínek ze strany Evropské unie. Tyto podmínky podle mají za následek pouze negativní události a politiku Evropské unie vůči své zemi proto považuje za špatnou. Podle Nagyové byla podmínka plné spolupráce s mezinárodním tribunálem stanovena bez rozdílu pro všechny země západního Balkánu.

Související články:
Brusel bude jednat se Srbskem a Černou Horou odděleně
Černá Hora se může přiblížit členství EU do konce roku
Draškovič: Evropská unie se Srbů nemusí bát
Srbsko pyká za Mladiče, EU přerušila rozhovory

Autor: rai-ihned, reuters.com

Sdílet tento příspěvek