Bulharsko má rekordně málo lidí bez práce

17.08.2006

Míra nezaměstnanosti klesla těsně pod devět procent a je nejníže za posledních patnáct let. K růstu zaměstnanosti Bulharsku dopomáhá silný hospodářský růst a vládní program financování pracovních míst.

Míra nezaměstnanosti v Bulharsku se v červenci snížila těsně pod devět procent a ocitla se nejníže od srpna 1991. Země tak srazila nezaměstnanost blíže k průměru Evropské unie, kam se příští rok chystá vstoupit, vyplývá z vládních statistických údajů.

Míra nezaměstnanosti klesla v červenci na 8,96 procenta z červnových 9,18 procenta a z 10,95 procenta před rokem. Počet nezaměstnaných se za minulý měsíc snížil o 8263 na 331.796 a meziročně byl nižší o téměř 74.000. „Míra nezaměstnanosti se blíží průměrné úrovni v Evropské unii, která byla v červnu 8,1 procenta,“ konstatovalo ministerstvo práce.

K růstu zaměstnanosti Bulharsku dopomáhá silný hospodářský růst a vládní program financování pracovních míst. Hrubý domácí produkt země vzrostl v prvním čtvrtletí o 5,6 procenta a v rámci vládou financovaných programů v červenci pracovalo 100.000 lidí.

Nezaměstnanost v Bulharsku klesá postupně již pět let. Socialistická vláda při svém nástupu před rokem slíbila, že během čtyřletého období vytvoří kolem 240.000 nových míst.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek