Nové volby by ohrozily předsednictví v EU

17.08.2006
Výměna ministrů ve vládě a zaměstnanců ministerstev těsně před zahájením předsednictví by bylo podle analytiků nežádoucí.

Pokud by se v Česku konaly předčasné volby na podzim 2008, jak nyní navrhují sociální demokraté, zkomplikuje to české předsednictví Evropské unie. Této důležité a prestižní role se má Česko ujmout v první polovině roku 2009.
Podle analytiků by bylo nežádoucí měnit jak ministry, tak klíčové zaměstnance ministerstev těsně před zahájením předsednictví. Všichni se totiž budou muset na řízení EU dlouhodobě připravovat.

„Předčasné volby jen pár měsíců před zahájením předsednictví by byly komplikací. Bylo by nejlepší, kdyby vláda – ať ji sestaví kdokoli – měla mandát na celé čtyři roky,“ říká Petr Greger, předseda občanského sdružení Europlatform.

Předsednictví, během kterého bude Česko poprvé řídit jednání členských zemí na všech úrovních EU a formulovat evropskou politiku, bude bedlivě sledovat celá Evropa. Navíc Česko dostane i šanci prosadit své vlastní zájmy. Úspěšné bude ale jen pokud pečlivě a s předstihem připraví koncepci svého působení v čele unie.

Před ukončením mandátu své případné vlády těsně před tím, než se česko ujme role předsednické země, varuje předseda ODS Mirek Topolánek. Ten by raději uspořádal případné předčasné volby už příští rok.

Podle Jana Hřícha, experta na Evropskou unii z Ústavu mezinárodních vztahů, by ale předsednictví nemělo být kartou v současném politickém vyjednávání. „Předčasné volby by nebyly nijak zvlášť žádoucí, ale na druhou stranu předsednictví není argument nadřazený fungování politického procesu,“ upozornil Hřích.

Diplomaté varují, že předsednictví unie je velice náročnou záležitostí.
Státní správa zvlášť menších zemí, jako je Česko, musí prakticky odsunout svou domácí agendu na druhou kolej a věnuje se jen té evropské. Pro Česko jde o šanci zvýšit svou prestiž v očích celé EU, ale také o nebezpečí, že utrží ostudu.

Podle Markéty Pitrové, odbornice na unijní problematiku z Masarykovy univerzity v Brně, by předčasné volby nebyly komplikací, jen pokud se česká politická scéna shodne, že předsednictví bude nepolitickou prioritou. „Můžeme ale spíš čekat opak, půjde o politickou prioritu každé ze stran,“ tvrdí Pitrová.

Změně vlády těsně před předsednictvím nebo i během něj evropská legislativa nebrání. Přesto se členské země snaží v této klíčové době konání voleb vyvarovat. V posledních letech se přímo během předsednictví konaly volby jen loni v Británii. Tam ovšem zůstali u moci labouristé Tonyho Blaira, jak se předpokládalo.

Autor: Lenka Zlámalová, Martin Erva, Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek