Unie zatím proti Maďarsku žádné kroky nechystá

19.09.2006
Finský premiér Matti Vanhanen, jehož země předsedá Evropské unii, prohlásil, že násilné protesty v Maďarsku jsou vnitřní věcí této země.

EU podle něj přinejmenším v tuto chvíli nehodlá podnikat kvůli nim žádná opatření, uvedla agentura AP. Eurokomisař László Kovács ale varoval, že nepokoje ohrožují budoucnost a stabilitu země.

Vanhanen ve finské televizi MTV3 uvedl, že je znepokojen zprávami o protestech, které si vyžádaly desítky zraněných. „Doufám, že tyto věci utichnou a že budou o problému jednat v maďarském parlamentu, který přinese řešení,“ dodal.

Násilnosti, v něž v noci přerostly předtím poklidné demonstrace za odstoupení maďarského premiéra Ference Gyurcsánye, si vyžádaly na 150 zraněných. Napadeno při nich bylo i sídlo státní televize. Premiér dnes pověřil policii, aby obnovila pořádek „všemi prostředky“.

Nepokoje vyvolalo o víkendu zveřejnění nahrávky Gyurcsányova projevu, v němž se přiznal ke lhaní o skutečném stavu ekonomiky před dubnovými volbami, v nichž jeho socialisté zvítězili. Socialisté vyhráli volby zčásti i na základě slibů, že budou snižovat daně, jejich vláda ale učinila pravý opak ve snaze zvládnout vysoký rozpočtový schodek.

Maďarský člen Evropské komise a bývalý maďarský ministr zahraničí László Kovács dnes vyzval krajany ke klidu a tamní politické strany ke spolupráci při zvládnutí situace. „Samozřejmě pálení aut a zapalování veřejných budov není řešením,“ uvedl. Podle něj je jedinou cestou z politické krize vyvolané Gyurcsányovým přiznáním, přísná rozpočtová disciplína, další rozpočtové škrty a snižování výdajů.

Gyurcsány: Neodstoupím

Maďarský premiér v reakci na noční násilnosti slíbil provést rázná opatření. Policii nařídil obnovit pořádek „všemi prostředky“, uvedla agentura AFP. I přes hlasy opozičních politiků volající po jeho odstoupení hodlá zůstat u moci a pokračovat v reformách.

Gyurcsány o nočních událostech řekl, že jde o „nejdelší a nejtemnější noc“ od pádu komunismu v roce 1989. Intenzita protestů prý policii překvapila. Podle premiéra ale ani svoboda projevu neospravedlňuje násilnosti. Gyurcsány vyzval všechny politické síly v zemi, aby nepodporovaly aktivisty, kteří za střety stojí.

„Učinil jsem závěr (z násilností), že je třeba pokračovat v nezbytných reformách a urychlit je,“ prohlásil před novináři dnes v parlamentu.
Podle bleskového průzkumu mezi 500 lidmi, který v pondělí provedla společnost Szonda Ipsos, 43 procent dotázaných soudí, že by premiér měl odstoupit. Podle 47 procent by měl Gyurcsány zůstat ve funkci, deset procent se nepřiklonilo ani k jednomu z názorů.

Premiér má zatím výraznou podporu od své strany (Maďarská socialistická strana Maďarsko, MSZP) i od představitelů koaličního partnera ze Svazu svobodných demokratů (SZDSZ). Rezignaci naopak požaduje opozice.
Nepokoje vyvolalo o víkendu zveřejnění nahrávky Gyurcsányova projevu, v němž se přiznal ke lhaní o skutečném stavu ekonomiky před dubnovými volbami, v nichž jeho socialisté zvítězili.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek