Unie hledá práci pro nové komisaře

27.09.2006
S přijetím Rumunska a Bulharska vyvstává unii organizační problém; potřebuje zaměstnat dva nové komisaře a přeorganizovat chod celé Komise.

Evropskou komisi čeká v následujících týdnech několik reorganizačních opatření. Ta mají zajistit připravenost evropských orgánů na vstup Rumunska a Bulharska do EU na počátku roku 2007. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso bude v následujích třech měsících muset vyvinout velké politické úsilí při hledání práce pro dva nové eurokomisaře.

Barroso bude muset najít takovou oblast, která bude Sofií i Bukureští vnímána jako dostatečně vážená. Všechny oblasti týkající se správy EU a života jejích občanů, jsou však již nyní rozděleny mezi pětadvacítku komisařů ze všech členských zemí. Šéf EK a jeho tým tak budou muset přeorganizovat stávající rozdělení povinností tak, aby nedošlo k výraznému narušení chodu Komise a přitom našli uplatnění i dva noví zástupci z Bulharska a Rumunska.


Jedním z možných řešení, jak „rozštěpit a neublížit“ je oddělení oblastí spravedlnosti, svobody a bezpečnosti, kterou má na starost italský komisař Franco Frattini a oblast zdraví a ochrany spotřebitele, kterou vede Řek Markos Kyprianou. Výsledkem by byl vznik samostatných komisariátů pro emigraci a zdraví.


Bulharsko a Rumunsko jsou připraveni předložit seznam vhodných kandidátů v průběhu několika týdnů. Již v minulosti pobídlo Německo rumunské vyjednavače, aby se jejich eurokomisařkou stala současná ministrině spravedlnosti Monica Macovej.


Problematika reorganizace Komise bude projednávána i na dnešní oficiální cestě šéfa EK Barrosa do Sofie a Bukurešti. Očekává se, že načrtne, jak si představuje reorganizaci svého týmu.


Obdobná reorganizace čeká i Evropský parlament, kde k současným 732 poslancům přibude 18 politiků z Bulharska a 38 z Rumunska. Půjde nejen o rozdělení do výborů a parlamentních delegací, ale také o organizaci vzájemného kontaktu mezi komisaři a poslanci.

Autor: jos-iHNed, Euobserver.com

Sdílet tento příspěvek