Verheugen: Je třeba oslabit moc úředníků

05.10.2006
Místopředseda Evropské komise Günter Verheugen žádá radikální reformu exekutivy institucí EU. Její součástí by mělo být snížení počtu generálních ředitelství a zúžení pravomocí úředníků.

V rozhovoru pro německý deník Süddeutsche Zeitung komisař Verheugen prohlásil, že za posledních několik roků narostla moc vysoko postavených úředníků do takové míry, že se leckdy ztrácí nad institucemi kontrola. Uvedl také, že komisaři musí být ostražití, aby byla důležitá rozhodnutí přijata na týdenních setkáních, nikoli ve výborech mezi úředníky.


Komisař pro podníkání a průmysl také prohlásil, že pod povrchem probíhá trvalá zákopová válka mezi komisaři a vysoce postavenými úředníky. „Tvrdím, že o příliš mnoha věcech rozhodují úředníci,“ uvedl Verheugen a tím, že ho znepokojily některé oficiální dopisy úředníků EU, které byly adresovány členským zemím, a byly velmi arogantní, příliš technické a povýšenecké.


Již v září 2005 vyjádřil Verheugen podobná znepokojení, když v rozhovoru pro Euractiv prohlásil, že „je stále problém přesvědčit naši administrativu, že máme nového ducha a nový přístup, že nechceme typickou reakci. „Přichází něco z jiného generálního ředitelství? Jsme proti, nezasahujte do naší oblasti,“ nastínil komisař fungování spolupráce mezi institucemi s tím, že podle něj věnuje Evropská komise příliš mnoho času a energie na vnitřní koordinaci, a to dokonce i v porovnání se standardy mezinárodní organizace.

V rozhovoru pro Süddeutsche Zeitung se Verheugen přímo vyjádřil k tomu, jaký je podle něj postoj mnohých úředníků. „Lze to charakterizovat slovy „komisař po pěti letech odejde, je tedy jen dočasným problémem, já tu zůstanu,“ uvedl Verheugen a dodal, že je uvnitř Evropské komise třeba nastolit novou politickou kulturu, včetně finanční autonomie, která by měla být převedena od generálních ředitelství na komisaře.

Autor: jos-iHNed, Euractiv.sk

Sdílet tento příspěvek