Nikolas Sarkozy: Evropa v úzkých: můj návrh na cestu z unijní krize

19.10.2006
Navrhuji, aby hlavní priority v reformě institucí byly vyřešeny minismlouvou, která by upravila smlouvy z Nice a Amsterdamu, nabádá francouzský ministr vnitra.

Napřesrok oslavíme padesáté výročí Římských smluv, které daly základ dnešní Evropské unii, a bude to důvod k hrdosti na půlstoletí postupného sjednocování rozděleného kontinentu.
Jenže je tu i důvod k neklidu. Silám, které táhly EU, jako by došla pára. Občané buď o cílech Evropy pochybují, nebo jsou k nim lhostejní. Chybí jakákoli společná naděje. Ať se nám to líbí, nebo ne, výsledek loňských odmítavých referend o evropské ústavě byl jasný a závazný. Přitom však nezmizela potřeba „konstituční reformy“ EU. Nový text by měl definovat geopolitické hranice Evropy, stanovit dlouhodobé politické cíle EU a dát jí nástroje pro posun kupředu. To si žádá velkou demokratickou debatu.
Navrhuji, aby hlavní priority v reformě institucí byly vyřešeny minismlouvou, která by upravila smlouvy z Nice a Amsterdamu. Měli bychom tuto minismlouvu připravit napřesrok během německého předsednictví a ratifikovat během francouzského předsednictví v roce 2008; včas před volbami do Evropského parlamentu v roce 2009.

Co použít z ústavy

Těžkopádná jednomyslnost

Turecko, přítel, ale ne člen

Evropské daně!

Autor: Nikolas Sarkozy

Sdílet tento příspěvek