Krajní pravice v EP chce vytvořit vlastní poslaneckou frakci

24.10.2006
Usiluje o to především francouzská Národní fronta (FN), která doufá, že by nová poslanecká skupina mohla být vytvořena už koncem roku.

Krajně pravicoví poslanci v Evropském parlamentu se opět snaží vytvořit vlastní poslaneckou frakci. Usiluje o to především francouzská Národní fronta (FN), která doufá, že by nová poslanecká skupina mohla být vytvořena už koncem roku.


Pokud by se jí to povedlo, byla by to v EP premiéra. Krajní a nacionalistická pravice se pokusila vytvořit vlastní klub již po zvolení tohoto EP v roce 2004, ale nakonec se jí to nepodařilo kvůli názorovým rozporům. Nedala také dohromady aspoň 19 poslanců z pěti zemí, což je minimum pro vytvoření skupiny.


Očekáváme, že vytvoříme takovou skupinu na konci tohoto roku nebo na začátku dalšího, řekl serveru EUobserver generální tajemník FN a europoslanec Bruno Gollnisch. Přípravy se týkají kromě sedmi poslanců FN, tří z belgické strany Vlámský zájem, jednoho ze Svobodné stranou Rakouska, tří z italské Ligy severu, některých nezařazených poslanců z Británie, Polska a dalších zemí.


V EP je ze 732 poslanců 37 nezařazených, ostatní jsou v sedmi politických skupinách. Nezařazení poslanci nemohou být předsedy výborů a na dalších postech a přicházejí i o další výhody spojené s existencí poslanecké skupiny.


Evropský soudní dvůr v roce 2001 zamítl uskupení Ligy severu, FN a Vlámského bloku (předchůdce Vlámského zájmu) s tím, že nemají žádný politický program. Tentokrát se strany vyznačující především protiimigrantskou a nacionalistickou rétorikou a důrazem na zavedení pořádku chystají vytvořit „minimální politický program“, uvedl europoslanec Vlámského zájmu Frank Vanhecke.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek