Auditoři kritizují hospodaření EU

25.10.2006

Audit Evropského účetního dvora tvrdí, že unijní účetnictví loni nebylo zcela v pořádku a že ve využívání pe-něz se vyskytuje řada nesrovnalostí.

Auditoři kritizují hospodaření EU

/Od našeho zpravodaje/

Evropští auditoři letos, už dvanáctý rok za sebou, kritizují Evropskou komisi a členské státy za způsob, jakým zacházejí s penězi unijní kasy. Audit Evropského účetního dvora tvrdí, že unijní účetnictví loni nebylo zcela v pořádku a že ve využívání pe-něz se vyskytuje řada nesrovnalostí.
Zpráva za rok 2005 kritizuje zejména členské země, které samy pracují se 76 procenty rozpočtu. Ten loni dosáhl zhruba 105 miliard eur a podle auditorů nejsou země pětadvacítky schopné dodat Evropské komisi dostatečně přesné informace o zacházení s penězi z Bruselu.
„Chyby, které mají vážný finanční dopad, se vyskytují příliš často. Nemůžeme proto konstatovat, že vše je v pořádku,“ řekl předseda Evropského účetního dvora Hubert Weber. „Příjemci často žádají víc peněz, než na které mají právo. Příčiny sahají od neúmyslných chyb a přehlédnutí přes chabou znalost složitých pravidel až po předpokládané pokusy o zpronevěru,“ dodal.
Většina zemědělských dotací, které tvoří největší součást unijního rozpočtu, vychází ze zprávy ještě dobře.
Téměř polovina z nich totiž podléhá novému monitorovacímu systému, který snižuje riziko zpronevěry i chyb.
Mnohem hůř je na tom podle auditorů kontrola nad financemi na rozvoj regionů. Účetní dvůr kritizuje ztracenou nebo špatně zpracovanou dokumentaci a má několik podezření na podvody. Jednotlivé země, kde k nim mohlo dojít, ale zatím nejmenuje.
Sama administrativa Evropské unie zacházela v loňském roce podle předběžných informací s financemi správně. Evropská komise se však přesto obává, že se kvůli celkovému negativnímu hodnocení stane jako obvykle terčem kritiky.
Nejhorší reakce se dala čekat od Evropského parlamentu, který musí účetní uzávěrku za uplynulý rok odsouhlasit.
Komise proto už před zveřejněním zprávy sáhla k neobvyklému kroku a zaútočila jako první. Eurokomisař pro administrativní záležitosti a audit Siim Kallas si vzal na paškál přímo Evropský účetní dvůr.
„Komisi to frustruje,“ řekl Kallas listu The Financial Times. „Verdikt zní, že hospodaření s fondy Evropské unie je obrovským neúspěchem. Ve skutečnosti je procento chyb zcela mizivé. Můžu ujistit Evropské občany, že finance jsou zcela pod kontrolou,“ dodal estonský eurokomisař.
Zpráva auditorů podle Kallase není spravedlivá, protože mimo jiné vyvozuje negativní závěry na základě přezkoumání jen zlomku z 1,5 milionu loňských transakcí. Zároveň považuje unijní peníze za ztracené, i když byly zřejmě vynaloženy na správný účel, ale jejich příjemci jen udělali nějakou administrativní chybu.
A hlavně prý vůbec nebere v potaz fakt, že peníze, které nejsou vynaloženy v souladu s nařízeními EU, dokáže komise další rok získat zpět. Loni tak od členů EU zpátky do společné kasy zamířilo 2,17 miliardy eur a komise musela odepsat jen 90 miliónů eur. Vrácené peníze ale nelze do loňského účetnictví už započítat. „Pokud tato metodika bude pokračovat, pozitivní hodnocení nikdy nezískáme,“ stěžoval si Kallas.

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek