Rumuni mají v Bruselu ostudu. Mění eurokomisaře

31.10.2006

Na konci minulého týdne navrhli svého kandidáta do Evropské komise, který ale o víkendu sám svou kandidaturu stáhl. Byl totiž obviněn.

Rumuni mají v Bruselu ostudu. Mění eurokomisaře

/Od našeho zpravodaje/
Rumuni vstoupí do Evropské unie až za dva měsíce, ale už si stihli udělat v Bruselu ostudu. Na konci minulého týdne navrhli svého kandidáta do Evropské komise, který ale o víkendu sám svou kandidaturu stáhl. Byl totiž obviněn z příliš úzkých vazeb na kontroverzní podnikatele a ze spolupráce s někdejší komunistickou tajnou policií.
Prvním rumunským eurokomisařem se měl stát osmačtyřicetiletý liberální senátor Varujan Vosganian. Ten je jedním ze strůjců rumunské daňové reformy – prosadil například zavedení rovné daně.

Na prověrku nedošlo

V Bruselu ho však většinou nikdo nezná, nebo o něm nemá valné mínění. Trnem v oku byl zvlášť levici v Evropském parlamentu.
„Ví se o něm jen to, že je v politice hodně napravo a že je na výplatní pásce velkých magnátů,“ prohlásil o Vosganianovi místopředseda socialistické frakce v europarlamentu Jan Marinus Wiersma.
Další útok na Vosganiana, který je příslušníkem rumunské arménské menšiny, přišel v jeho vlasti. Dva rumunské deníky napsaly, že senátor za komunismu spolupracoval s tajnou policií Securitate.
Kandidaturou Vosganiana byl překvapen i předseda Evropské komise José Barroso. Ten nesl zvlášť nelibě, že nominaci provázely v Bukurešti ostré politické spory.
Barroso se chtěl vyhnout kontroverzím – v živé paměti má totiž boj s Evropským parlamentem před dvěma lety, který vyvrcholil odstoupením sporného italského kandidáta na eurokomisaře Rocca Butiglioneho.
Vosganian tak přijel ve čtvrtek do Bruselu, ale Barroso jeho kandidaturu nepřijal. Nejdřív si ho údajně chtěl prověřit. Vosganian se pak sám v sobotu kandidatury vzdal. „Obvinění jsou zcela nepodložená, ale přezkoumání mé kandidatury se může protáhnout, a to by mohlo uškodit pověsti Rumunska,“ řekl Vosganian.

Našel se náhradník

Rumunský premiér Calin Tariceanu pak o víkendu horečně hledal náhradu. Uznávaný ministr zahraničí Mihai Ungureanu kandidaturu odmítl. Včera pak Rumuni Bruselu představili nového kandidáta – Leonarda Orbana, dosavadního náměstka ministryně pro evropskou integraci. Ten je politicky nezávislý a má s EU značné zkušenosti, protože pracoval jako vyjednávač rumunského vstupu.
Barroso kandidaturu pětačtyřicetiletého Orbana hned včera přijal. Oznámil, že v komisi mu dá na starosti vícejazyčnost. Rumunský komisař tedy bude zodpovědný mimo jiné i za obrovskou překladatelskou a tlumočnickou službu EU. Vícejazyčnost byla dosud součástí portfolia eurokomisaře pro školství a kulturu, Slováka Jána Fige3/4a. Čekalo se přitom, že Barroso spíše rozdělí agendu Itala Franka Frattiniho, zodpovědného za spravedlnost, vnitro a bezpečnost, a svěří Rumunovi přistěhovaleckou politiku.
Už minulý týden Barroso sáhl do portfolia kyperského eurokomisaře Markose Kypriana a ponechal mu jen zdravotnictví. Druhou část jeho dosavadní agendy, ochranu spotřebitele, svěřil bulharské kandidátce na eurokomisařku Megleně Kunevové, dosavadní ministryni pro evropské záležitosti.

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek