Unie začne znovu jednat se Srbskem o možném členství

08.06.2007

Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn oznámil, že Brusel obnoví rozhovory s Bělehradem ve středu 13. června. Už toto kolo jednání podle Rehna „přinese Srbsku konkrétní obchodní a ekonomické výhody.“

Rozhovory, na jejichž konci by mělo být členství Srbska v EU, byly přerušeny loni. Důvodem byla nedostatečná spolupráce Bělehradu s trestním tribunálem v Haagu. Především neschopnost zatknout bývalého bosensko-srbského generála Ratka Mladiče.

Vše změnil nástup nové srbské vlády a návštěva hlavní žalobkyně tribunálu Carly del Ponteové v Srbsku. Těsně před telefonátem komisaři Rehnovi del Ponteová řekla novinářům: „Teď půjdu a udělám pro Srbsko něco hezkého.“ V rozhovoru pro rádio B92 del Ponteová uvedla, že cítí u srbských činitelů vůli k zatčení hledaných válečných zločinců. Srbsko nedávno zadrželo jednoho z nich – generála Zdravka Tolimira.

Srbský vicepremiér Božidar Djelič označil zprávu o obnovení jednání za „fantastickou“. Ocenil, že k posunu došlo méně než měsíc poté, co se moci ujala nová vláda.

Autor: (bum), Reuters

Sdílet tento příspěvek