EU již přes 20 let výrazně neinvestuje do výzkumu

08.04.2008
TECHNIK.IHNED.CZ

Ani Evropa na tom však není s investicemi do vědy a výzkumu moc dobře. Nepříliš lichotivý pohled na rozvoj evropského výzkumu, kde unie nedávno naznačila své nové výrazné ambice, ve snaze vyrovnat své zastávání za zámořskými konkurenty, naznačuje zpráva, kterou vydal profesor frankofonní Svobodné univerzity v Bruselu Bruno van Pottlesbergh.

Ze studie nezávislé výzkumné společnosti Bruegel vyplývá, že Evropská unie výrazně nezvýšila výdaje do výzkumu již více než 20 let a zřejmě nesplní stanovený cíl navýšení investic do roku 2010 na tři procenta hrubého domácího produktu. Čínské investice do výzkumu se nyní přibližují investicím Evropské unie, která v roce 2006 investovala do výzkumu 1,8 procenta HDP. Tato výše se ale podle belgických analytiků nemění již od počátku 80. let minulého století. Většina vlád, včetně Francie, Británie a Nizozemska, snížila v reálném vyjádření finance, které putují do výzkumu a vývoje. Avšak neučinila dostatek kroků proto, aby přiměla firmy investovat více vlastních peněz, uvádí se ve zprávě.

Podle van Pottlesbergh si evropské vlády sice uvědomují potřebu vyšších investic do výzkumu, avšak nepodařilo se jim přijmout složitá rozhodnutí potřebná ke zvýšení výdajů a skutečným změnám. „A to je alarmující, zvláště když vidíte vývoj v Číně,“ uvedl. Země Evropské unie ve snaze podpořit ekonomický růst a zvýšit počet pracovních míst přislíbily, že navýší investice do výzkumu a vývoje do roku 2010 na tři procenta hrubého domácího produktu. Vlády však zatím neplní své závazky a podle zprávy žádná ze zemí Evropské unie nesplnila slib, že do výzkumu investuje vláda jedno procento hrubého domácího produktu.

Van Pottlesbergh také upozornil, že Evropě se zatím rovněž nepodařilo vypořádat s vysokými náklady na patenty, což je podle něj také jedním z důvodů, proč podniky nemají příliš zájem investovat ve větším rozsahu do výzkumu. Zajištění patentu na 20 let ve 13 evropských zemích stojí kolem 20.000 eur (502.200 Kč). To je 11krát více než ve Spojených státech a 14krát více než v Japonsku!

Vlády by také měly mnohem více investovat do univerzit, které mohou podnítit výzkum v širší ekonomice. Pokud tak neučiní, tak podle van Pottlesbergha riskují, že v budoucnu poroste počet firem, které přesunou svá výzkumná centra do Indie a Číny.

(red)

Autor: (red)

Sdílet tento příspěvek