Polsko a Německo obrušují hrany

08.04.2008
HN.IHNED.CZ

Společný projekt školní učebnice dějepisu vypracovaný polskými a německými experty, i to je jeden ze signálů, že vztahy mezi Varšavou a Berlínem procházejí táním. Až do loňského podzimu se mezi oběma zeměmi hromadily problémy, které umocňovaly nevalné vztahy mezi vrcholnými představiteli obou zemí. Polský a německý ministr zahraničí po svém včerejším jednání v Bydhošti navázali na obrat, který se začal rýsovat, když loni po volbách v úřadu polského premiéra konzervativce Jaroslawa Kaczynského vystřídal liberál Donald Tusk.

Obě země chtějí odstranit rozpory, které se mezi nimi vynořily v posledních dvou letech, ujišťoval šéf polské diplomacie Radek Sikorski po setkání se svým německým kolegou Frankem-Walterem Steinmeierem. Sikorski zároveň přiznal, že i nadále existují rozdílné názory, například co se týče reformy výdajů na zemědělství z rozpočtu Evropské unie.

Ministr Steinmeier reagoval na zprávy o sporu mezi ním a Sikorským minulý týden na summitu NATO v Bukurešti kvůli sbližování aliance s Ukrajinou, které prosazovaly Spojené státy, Polsko, Česko a další země. Dveře k brzkému přijetí Ukrajiny a Gruzie zablokovalo na summitu Německo spolu s Francií. Ministr Steinmeier v Bydhošti zdůrazňoval, že všichni členové aliance se nakonec shodli v názoru, že obě země, které bývaly součástí Sovětského svazu, budou jednou do NATO přijaty.

Snaha uhladit třecí plochy byla zřejmá i otázce, která je pro Varšavu obzvláště citlivá. Chystaný plynovod po dně Baltského moře, který chce vybudovat Německo a Rusko, vyvolal v Polsku podezření, že se sousední mocnosti chtějí dohodnout na jeho účet. Dopravu zemního plynu do Evropy vedenou mimo Polsko vnímá Varšava jako riziko, že bude vystaveno vydírání. Šéf německé diplomacie přišel s nápadem, že přes jejich společné hranice by mohlo vést vedení, jež by v případě poruch na východní straně zajistilo Polsku dodávky elektřiny a zemního plynu.

Německo přišlo i s nápadem, jak kompenzovat polské a české obavy z dokumentačního centra o vyhánění, jehož výstavbu schválila spolková vláda letos v březnu. Centrum má zachytit osud Němců, kteří museli v závěru 2. světové války opustit své domovy.

Ministr Steinmeier ve svém sobotním článku pro polský list Dziennik navrhl, aby ve Varšavě byla v roce 2010 uspořádána velká výstava věnovaná „celému spektru společných dějin“. Výstava by měla být otevřena ke 40. výročí historické návštěvy kancléře Willyho Brandta v Polsku, který se ve Varšavě poklonil obětem nacismu.

Sporné body mezi Varšavou a Berlínem

Plynovod pod Baltským mořem

Dohoda o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Německem vyvolala ostrou reakci Polska. Tomu se nelíbí, že doprava zemního plynu do Evropy, která obejde území Polska, by ho vystavila vydírání ze strany Moskvy.

Dokumentační středisko o vyhánění

Zamýšlené dokumentační centrum v Berlíně o osudech milionů Němců, kteří opustili své domovy v závěru 2. světové války, se setkalo s výhradami Varšavy a Prahy, které se obávají, že výstava potlačí nebo pomine příčinné souvislosti, které vedly k exodu Němců z území, které jsou součástí Polska a Česka.

Autor: Adam Černý

Sdílet tento příspěvek