Zkušenosti se zavedením eura na Kypru

08.04.2008
Středomořské státy Kypr a Malta vyměnily na počátku letošního roku své národní měny za euro. Od 1. ledna 2008 se tedy eurem platí již v 15 zemích EU.

Podle guvernéra Kyperské národní banky Athanasiose Orphanidese přijetí eura zlepšilo ekonomickou situaci a země získala větší vliv na utváření měnové politiky Evropské unie. Kyperští politici věří, že vstup do měnové unie bude mít vliv i na sjednocení ostrova, rozděleného od roku 1983 na dvě části – většinově řeckou Kyperskou republiku na jihozápadě ostrova a separatistickou Severokyperskou tureckou republiku na severu.

Scénář přechodu z kyperské libry, která se používala od získání nezávislosti na Velké Británii v roce 1960, na euro probíhal ve dvou fázích. Po vstupu Kypru do Evropské unie, se země soustředila na politiku ekonomického růstu a udržení stability veřejných financí. Již od roku 2003 patřil Kypr mezi dlouhodobě nejlépe hodnocené země z pohledu plnění konvergenčních kritérií, které musí každá členská země před vstupem do eurozóny splnit.

Druhá fáze nastala o půlnoci z 31. prosince 2007 na 1. ledna 2008, kdy se euro stalo oficiálním platidlem. Do konce ledna mohli občané využívat obě měny současně. Od 31. ledna je výlučným platidlem na Kypru euro, až do konce září 2008 ale budou ceny v obchodech zobrazovány jak v nové, tak v původní měně.

Orphanides na debatě v pražském Evropském domě zdůraznil, že důležitým krokem při zavádění eura je komunikace s občany. Kyperská vláda již tři roky před „dnem D provedla průzkum očekávání občanů směrem k euru, aby zjistila kolik informací lidé mají. Podle toho volila způsob informování. Šest měsíců před zavedením eura vznikla na Kypru infolinka pro občany a začalo se s dvojím zobrazováním cen v obchodech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek