Cena Karla Velikého pro Merkelovou

01.05.2008
Německá kancléřka Angela Merkelová dnes obdržela v Cáchách Mezinárodní cenu Karla Velikého.

Jedno z nejprestižnějších evropských ocenění získala za pokrok, kterého dosáhla Evropská unie během německého předsednictví v první polovině loňského roku. Merkelová je teprve čtvrtou ženou, která cenu udělovanou od roku 1950 dostala. Mezi jejími předchůdci byl v roce 1991 i tehdejší československý prezident Václav Havel.

Komise ocenila především přínos první ženy v čele německé vlády k překonání krize v EU po krachu evropské ústavy, kterou v roce 2005 v referendech odmítly Francie a Nizozemsko.

Také podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který v korunovačním sále cášské radnice přednesl slavností projev, to byl neutuchající zápal, autorita a rozhodnost Merkelové, které umožnily vznik loni přijaté lisabonské smlouvy o reformě evropských institucí. Ta má nerealizovanou euroústavu nahradit a německá kancléřka podle Sarkozyho nikdy nevzdala úsilí o její zrod.

Sarkozy, jehož země bude EU předsedat ve druhé polovině letošního roku, dále zdůraznil potřebu posílit evropský integrační proces, do něhož by se měli zapojit všichni Evropané. Je šťastný, že při tom může spolupracovat ruku v ruce právě s Merkelovou, s níž prý tvoří harmonický pár.

Mezinárodní cena Karla Velikého se uděluje od roku 1950 za mimořádné zásluhy o evropské sjednocení. Prvním nositelem ceny pojmenované podle středověkého franckého panovníka, který sjednotil národy od řeky Ebro až po Labe, byl zakladatel panevropské myšlenky, Richard Coudenhove-Kalergi. Mezi další držitele patří mimo jiné bývalí britští premiéři Winston Churchill a Tony Blair, někdejší francouzský prezident Valéry Giscard d’Estaing či bývalý prezident USA Bill Clinton.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek