Aerolinky se od roku 2012 zapojí do obchodů s emisemi

08.07.2008
čtk

Evropský parlament schválil zapojení letecké dopravy do systému obchodování s emisními povolenkami od začátku roku 2012. Cena letenky na trase uvnitř Evropské unie tak může vzrůst o 4,60 eura (asi 109 korun), při cestách do zámoří si cestující připlatí kolem 40 eur.

Směrnici musí ještě formálně schválit ministři vlád zemí EU. Členské státy pak budou mít rok na její implementaci do své národní legislativy.

Systém je povinný pro všechny aerolinky, které provozují lety uvnitř Evropské unie, z jejího nebo na její území.

Společnosti si zpočátku budou kupovat 15 procent povolenek. Pokud emise omezí, mohou přebytečné povolenky prodat, v opačném případě si je dokoupí. V roce 2012 by se měl objem emisí v letectví v porovnání s lety 2004 až 2006 snížit o tři procenta a od roku 2013 o pět procent.

Podle kritiků si opatření vyžádá obrovské náklady na straně aerolinek, navíc v době, kdy řada z nich zápasí s vysokými cenami pohonných hmot. Někteří odporníci poukazují na to, že bude velmi těžké přinutit například americké přepravce, aby se do systému zapojily.

V současné době pocházejí v sedmadvacítce z letecké dopravy jen tři procenta emisí oxidu uhličitého. Obrovské rozšíření letecké dopravy ale od roku 1990 zvýšilo podíl emisí o 87 procent.

Podle předpokladů se má množství emisí, které má na svědomí právě letecká doprava, do roku 2020 zdvojnásobit. Pokud cestující letí například z Londýna do New Yorku, v přepočtu vyprodukuje tolik emisí jako za topení doma za celý rok.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek