Francie odmítla muslimskou burku

12.07.2008
čtk

Francie odmítla udělit občanství Maročance, která nosí burku – tradiční muslimský oděv, který zahaluje ženu od hlavy až k patě jen se štěrbinou pro oči. Definitivně o tom rozhodla státní rada, která je v tomto ohledu nejvyšší instancí. Zdůvodnila to nedostatečnou integrací ženy ve francouzské společnosti. O rozhodnutí, které bylo přijato koncem června a které je první svého druhu v zemi, dnes informují francouzské listy.

Nyní dvaatřicetiletá žena přišla do Francie v roce 2000 po sňatku s francouzským občanem. Jejich tři děti se narodily ve Francii a žena mluví dobře francouzsky. Úřadům řekla, že v Maroku burku nenosila a začala v ní chodit až po příchodu do Francie na žádost manžela. Oba se hlásí k salafismu, což je rigorózní větev islámu.

Žena požádala o občanství v roce 2004 a kvůli burce byla odmítnuta. Státní rada teď toto rozhodnutí potvrdila. Uvedla, že i když žadatelka vykazuje dobrou znalost francouzštiny, praktikuje své náboženství radikálním způsobem, který je neslučitelný se základními hodnotami francouzské společnosti, zvlášť se zásadou rovnosti pohlaví.

Žena prý žije velmi uzavřeně, je zcela podřízena mužským členům rodiny, i nakupovat prý chodí většinou v doprovodu manžela, o laickém charakteru Francouzské republiky a o hlasovacím právu nemá ponětí. Burku měla na sobě i při podávání žádosti o občanství, a i když mezi úřednicemi nebyl žádný muž, sundala ji až na jejich výslovnou žádost, aby ji mohly identifikovat. Na druhé straně ji při všech jejích těhotenstvích sledoval gynekolog-muž.

Tisk poukazuje na to, že případ znovu otvírá otázku místa islámu ve francouzské společnosti. Před čtyřmi lety vzbudila Francie nelibost islámského světa zákazem nošení okázalých náboženských symbolů v úřadech a veřejných školách. V praxi šlo hlavně o šátky muslimek. Muslimů žije ve třiašedesátimilionové Francii asi pět milionů. Muslimské šátky na hlavách žen lze ve městech vidět často, burka je vzácná.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek