Britští ministři ostře kritizují postoj prince ke GMO

18.08.2008
čtk

Boj, který vede následník trůnu princ Charles proti pěstování geneticky modifikovaných potravin (GMO), ostře kritizoval činitel britské vlády. Ministři vlády se dokonce obávají, že přílišné Charlesovy výhrady vůči vládní politice by mohly přerůst v ústavní krizi. Napsal to britský nedělník Sunday Telegraph. Britská vláda na vědeckém základě zkoumá, zda pěstování GMO povolit.

Náměstek ministra životního prostředí Phil Woolas listu řekl, že pro ty, kdo mají jídla dostatek, je lehké ignorovat hlad ve třetím světě. Vláda však podle něj nehodlá stavět na předsudcích, ale na vědě. „Máme povinnost využít vědy a tam, kde můžeme, pomoci těm, kteří na tom nejsou tak dobře,“ uvedl náměstek.

Britská vláda nyní zkoumá, zda povolit pěstování geneticky modifikovaných potravin, které se zatím pouze v podobě modifikované kukuřice pěstují v sedmi zemích Evropy včetně České republiky. Opírat se chce o výsledky nynějších polních pokusů.

Princ Charles minulý týden v listu Daily Telegraph označil genetické modifikace za gigantický experiment s přírodou a celým lidstvem, který se zvrtl špatným směrem. Varoval před budoucí závislostí výroby potravin na korporacích, kvůli níž údajně přijdou miliony farmářů o půdu. Podle něj prý geneticky modifikované potraviny také přispívají ke klimatickým změnám.

„Pokud to je taková katastrofa, ukažte prosím důkazy,“ vyzval náměstek Woolas následníka trůnu. Mnohaleté výzkumy a zkoušky nezjistily žádná podstatnější rizika GMO pro zdraví ani životní prostředí, což konstatovaly i přední mezinárodní instituce v čele se Světovou zdravotnickou organizací.

Woolas nerozumí ani tomu, proč Charles tvrdí, že GMO zhorší změny klimatu. Experti v tomto bodě připomínají, že technologie GMO přispívají naopak k poklesu emisí skleníkových plynů v zemědělství, zejména proto, že není potřeba tolik orat.

Zatímco Woolas svá slova ještě vážil, ministři se podle listu k Charlesovým výrokům vyjadřovali v soukromí velmi ostře. „Obvykle vítáme příspěvky prince Charlese do různých debat, v této otázce se však zdá, že překročil mez,“ řekl zdroj z vládní labouristické strany.

Podle některých ministrů by Charlesovy kroky mohly vést i k ústavní krizi. Zdroje blízké princi však zdůraznily, že Charles se nesnažil vyvolat politické spory, pouze se stará o budoucnost. Premiér Gordon Brown je podle listu rozhodnut, že aktivisté vystupující s kampaněmi proti GMO jeho politiku neovlivní. Jeho postoj přitvrdil nedávný incident v severním Yorkshiru, kde ekologičtí aktivisté zničili pokusné pole.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek