Britské deníky o konferenci labouristů

25.09.2008
čtk

Premiér Gordon Brown získal podle komentátorů britských deníků na konferenci Labouristické strany v Manchesteru čas. Jeho setrvání ve funkci ale závisí na vývoji jeho popularity. Brownův netrpělivě očekávaný projev navíc zastínila demise ministryně dopravy Ruth Kellyové.

Čtyřicetiletá ministryně, která patří k příznivcům Brownova rivala, ministra zahraničí Davida Milibanda, zdůvodnila odchod tím, že se chce lépe starat o své čtyři děti. Načasování rezignace nicméně vyvolává pochyby.

Brown převzal premiérskou funkci od Tonyho Blaira před 15 měsíci. Labouristé vládnou už jedenáct let a ztrácejí na opoziční konzervativce kolem dvaceti procent. Příští parlamentní volby se musejí svolat do poloviny roku 2010.

Spíše levicový The Guardian ocenil Brownův mimořádně osobní projev. Ocenil zejména kontrast, který Brown zdůraznil mezi konceptem volného obchodu, jaký prosazují konzervativci, a aktivními intervencemi labouristů v nynějším finančním chaosu.

Jako každý vůdce strany Brown závisí na průzkumech. Po konferenci v Manchesteru je silnější, než mnozí předpovídali,…ale je příliš brzy stanovit, zda tato síla odolá mrazivému světu mimo konferenční sál, napsal The Guardian.

Premiér a jeho lidé odjedou z Manchesteru celkem spokojeni s tím, jak se věci vyvinuly, napsal další levicový list The Independent. Krátkodobě mu zřejmě projev poskytne nějaký čas, aby v nadcházejících měsících získal iniciativu, napsal deník, ale připomněl, že Brownovy problémy spočívají mimo Labouristickou stranu.

Příští průzkumy veřejného mínění budou klíčové. Pokud se labouristé nezačnou dotahovat na konzervativce, bude na tom Brown stejně jako předtím a poslanci v obavě ze ztráty svých křesel znovu začnou hledat nového vůdce, uvedl The Independent.

Konzervativní The Times ocenil projev, v němž se objevily skutečné argumenty, byl autentický, šel po konzervativcích a odmítl jejich myšlenku, že země je před bankrotem. Nicméně Brown nepřinesl žádnou velkou vizi, žádný přesvědčivý nový argument a žádnou atraktivní politickou nabídku.

Byla to konference unavené strany, která je vyčerpaná intelektuálně i citově, napsaly The Times. Strana odjíždí z Manchesteru a před sebou má stále stejné tři otázky: Jak? Kdy? Kdo?

Byl to impozantní výkon, který prozatím ukončil debaty o vzpouře, napsal další konzervativní list The Daily Telegraph, podle něhož měl Brown přijít s takovým projevem před rokem. Byl by tak býval ukončil veškeré dohady o tom, za čím stojí a jaké jsou jeho hodnoty.

Zdá se ale, že Brown je nadále odhodlán utrácet peníze, které státní pokladna nemá, na projekty sociálního inženýrství, jež tak rád oznamuje, kritizoval ho The Daily Telegraph. Brown si v Manchesteru vydobyl právo vést nadále Labouristickou stranu, ale nepodařilo se mu přesvědčit, proč by labouristé zasluhovali vyhrát čtvrté volební období.

Všechny deníky si také všímají toho, že Browna na scéně představila jeho žena Sarah. Podle The Independent to manželovi řekla pouhé dvě hodiny před projevem. Média jednohlasně ocenila Brownův výrok o tom, že nynější náročná doba není časem pro nováčky. Jeho narážka evidentně směřovala na vůdce konzervativců Davida Camerona, ale pro každého v sále byl hlavním cílem (třiačtyřicetiletý) David Miliband, napsal Daily Telegraph.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek