Polsko a ČR by měly stát v EU bok po boku

12.10.2008
čtk

Polsko a Česká republika by měly v Evropské unii stát bok po boku. Shodli se na tom dnes český prezident Václav Klaus se svým polským protějškem Lechem Kaczyńským při návštěvě polského Cieszyna a Českého Těšína.

Klaus zároveň v projevu k občanům Českého Těšína vyzval přítomné, aby nyní, kdy na svět doléhá finanční krize, zachovali hlavně klid. Podle něj není na místě panika, kterou někteří politici šíří.

Myslím, že už je to psychologická otázka, řekl Klaus. Jestli lidé zpanikaří a všichni si začnou vybírat peníze, tak to dopadne špatně. Já bych moc prosil všechny – zejména nezodpovědné politiky, aby něco takového nedělali. Prezident také vzkázal lidem, aby se svými vklady nebláznili. Mě by určitě nenapadlo, abych se svými vklady něco dělal. Moc bych radil ostatním lidem, aby vydrželi stejným způsobem, řekl český prezident.

Klaus i Kaczyński při setkání vyjádřili zájem o další vzájemnou spolupráci, a to i na mezinárodní scéně. Na summitu Evropské unie v Bruselu ve čtvrtek a v pátek je potřeba držet podobné postoje v řadě důležitých věcí, zdůraznil Klaus, který prý byl už mnohokrát v Českém Těšíně, ale dnes poprvé v polském Cieszyně.

Setkání si oba státníci, kteří se spolu často vídají, naplánovali v těchto dnech proto, že zakrátko budou Polsko i Česko slavit devadesáté výročí nezávislosti. Oslavy se uskuteční i v česko-polském dvojměstí, které podle legendy bylo založeno před téměř 1200 lety u řeky Olše. Město symbolizuje veškerou radost i občasné problémy česko-polských vztahů, řekl v Národním domě v Cieszyně český prezident.

Spor o Těšínsko nechávají prý prezidenti minulosti. Kaczyński zdůraznil, že málokteré dvě země mají spolu tak dobré vztahy jako Česko a Polsko. Společně jsme silnější a společně můžeme posílit naší pozici v Evropě. Těšín ať je symbolem takové spolupráce, uvedl Kaczyński.

Samosprávy obou měst spolu podle starostů úzce spolupracují. Důkazem úspěšného navázání kontaktů po roce 1989 může být to, že společný projekt Těš se Těšínem získal nyní čtyři miliony eur (100 milionů korun) z unijní pokladny. Za peníze obě města revitalizují veřejné prostranství. Novou podobu získá centrum Cieszyna i Těšína. Mimo jiné symbolem toho, že nás už nic nedělí, je i dnešní návštěva prezidentů, doplnil starosta Českého Těšína Vít Slováček.

Český prezident odcestuje večer do Varšavy. V pondělí navštíví varšavskou obchodní univerzitu, kde představí svou knihu Modrá, nikoli zelená planeta. Vystoupí rovněž ve zpravodajském pořadu polské veřejnoprávní televize TVP1. Znovu se setká i s prezidentem Kaczyńským. Novinářům řekl, že diskutovat budou mimo jiné o nadcházejícím summitu EU.

Klaus zamířil do Polska jen krátce poté, co ho Kaczyński navštívil v Lánech, kde se český prezident zotavoval po operaci kyčle. Český prezident zdůraznil, že se ve své funkci nikdy nesetkával tak často s žádným jiným prezidentem jako právě s Kaczyńským.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek