EU a Kuba chtějí formálně potvrdit začátek nové spolupráce

23.10.2008
čtk

Pokročit v otevřeném dialogu Evropské unie s Kubou je cíl návštěvy člena Evropské komise pro rozvoj Louise Michela v Havaně, kam včera večer odcestoval. Obě strany doufají, že podepíší i rámcovou dohodu o spolupráci. Podle kubánského ministerstva zahraničí Michelovu cestu umožnilo nedávné zrušení sankcí EU vůči kubánskému režimu.

Michel by se měl na ostrově sejít s kubánským ministrem zahraničí Felipem Perézem Roquem. Během dvoudenní cesty navštíví mimo jiné také oblasti poškozené letošními hurikány. Pokud se podaří podepsat dohodu o spolupráci, bude nutné vypracovat pracovní plán a upřesnit projekty a činnosti, citovala agentura AFP nejmenovaného evropského diplomata.

Peréz Roque navštívil minulý týden Paříž, kde o vztazích EU a Kuby jednal s Michelem a se šéfy diplomacií Francie a České republiky Bernardem Kouchnerem a Karlem Schwarzenbergem. Evropská unie se prostřednictvím rozhovorů a spolupráce snaží povzbudit proměnu kubánského komunistického režimu v pluralitní demokracii. Kubánská strana zase dává Evropě nepokrytě najevo potřebu ekonomické pomoci pro své strádající hospodářství.

Sankce vůči kubánskému režimu, přijaté po zákrocích kubánských komunistických úřadů proti disidentům v roce 2003, zrušila EU letos v červnu. A to ve snaze povzbudit Raúla Castra, který v čele Kuby nahradil v únoru bratra Fidela, k demokratickým krokům.

Kubánští disidenti však tvrdí, že situace lidských práv se od nástupu Raúla Castra nezměnila a že represe se po přechodu hurikánů dokonce zvýšily.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek