Ve Španělsku zatčeni čtyři aktivisté ETA

28.10.2008
čtk

Španělská policie zatkla dnes nad ránem čtyři údajné aktivisty baskické separatistické organizace ETA, kteří u sebe měli zbraně a výbušniny a připravovali na severu Španělska teroristický útok.

Oznámil to španělský ministr bezpečnosti Alfredo Pérez.

Šlo o preventivní operaci, rozbili jsme komando dříve, než se stačilo skutečně zformovat, řekl ministr. Tři aktivisté byli zadrženi v Navaře na severu Španělska a jeden ve Valencii na východě země.

Podle španělské televize nemají tři ze zatčených aktivistů ETA ještě záznam v trestním rejstříku, zatímco čtvrtý byl zadržen již před několika lety. Jednou ze zatčených osob je podle televize žena.

ETA (Baskicko a jeho svoboda) je na seznamu teroristických organizací Evropské unie i Spojených států a přisuzuje se jí zodpovědnost za smrt více než 800 lidí. Organizace bojuje za nezávislost Baskicka již 40 let. Atentáty začala znovu páchat od loňského června, kdy přerušila příměří. Od té doby připravila o život pět lidí.

V posledních měsících utrpěla ozbrojená skupina několik těžkých ran: v červenci policie rozbila její nejaktivnější komando Biscaye a v květnu bylo ve Francii zadrženo několik jejích předních činitelů.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek