Barroso požaduje od Bulharska „konkrétní výsledky“

19.12.2008
EUobserver

Zatímco v Bulharsku skutečně existuje politická vůle potírat korupci a organizovaný zločin prorůstající do veřejné správy, doposud se vládě nepodařilo podniknout dostatečné kroky, které by vedly k očividným výsledkům. Předseda Evropské komise Barroso včera v Bruselu potvrdil, že bude požadovat „dosažení konkrétních výsledků.“

„Potřebujeme konkrétní a přesvědčivý výsledek ve formě justiční reformy, řekl Barroso na tiskové konferenci následující po rozhovorech s bulharských premiérem. „Bulharský reformní proces se musí urychlit, ne zpomalit.

Minulý měsíc Bulharsko nevratně ztratilo 220 milionů euro z fondů EU, protože není dlouhodobě úspěšné v boji korupcí. Komise označila kroky a opatření bulharské vlády za „slibný příslib do budoucna. Současně další miliony eur jsou Komisí pozdrženy a hrozí, že je Bulharsko vůbec nedostane, nepřesvědčí-li o pokroku.

Barroso se rovněž postavil proti výtkám některých bulharských politiků, že s jejich zemí není zacházeno tak dobře jako s ostatními členskými státy Unie. „S Bulharskem se jedná stejně jako s každým jiným státem. Pro Evropu, pro Komisi, ani pro mne neexistují státy první a druhé kategorie. Všechny si zaslouží stejné zacházení, řekl Barroso. „Současně nedovolíme, aby si každý hrál s evropskými fondy, jak se mu zlíbí. Musíme respektovat určitá pravidla.

Za bulharskou stranu řekl premiér Stanišev, že jeho vláda už vynaložila velké úsilí, aby potlačila tento problém. Souhlasil, že rozhodnutí Komise neposkytnout Bulharsku oněch 220 milionů euro, bylo svým způsobem spravedlivé, ale litoval způsobu, jak o tom byla jeho země informována. „Nebylo příjemné dozvědět se celou věc z médií, dokonce v situaci, kdy opozice byla informována dříve než my. Tohle není cesta komunikace s členskými státy, řekl Stanišev. Jedna z věcí, na nichž se s Bartošem shodli, je právě zlepšení vzájemné komunikace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek