Dohoda vlády s opozicí pro předsednictví pravděpodobně nevznikne

22.12.2008
čtk, Euractiv

ČSSD předložila v pátek podmínky dohody, za nichž by nechala kabinet v době předsednictví v klidu vládnout. Žádá předčasné volby v říjnu 2009, ratifikaci Lisabonské smlouvy do konce února či stanovení termínu přijetí eura. Podle vládních politiků jsou požadavky opozice nepřijatelné.

První jednání mezi premiérem Mirkem Topolánkem a předsedy všech parlamentních stran o českém předsednictví se uskutečnilo v říjnu. Premiér Mirek Topolánek posléze začal jednat s ČSSD v listopadu o možné dohodě o spolupráci či toleranci vlády během předsednictví. Od minulého týdne se však zdá, že dohodu nebude možné uzavřít.

ČSSD v pátek 19. prosince zveřejnila podmínky spolupráce s koalicí během nadcházejícího předsednictví. Po jednání grémia největší opoziční strana připojila další dodatečné požadavky. ČSSD nyní požaduje, aby Lisabonská smlouva byla bezodkladně ratifikována oběmi komorami parlamentu do konce února příštího roku a vláda by měla zahájit diskusi vedoucí ke stanovení data přijetí eura. Vláda by také měla koordinovat svůj postup s ČSSD před každým zasedáním Evropské rady a navíc by se ODS měla zavázat, že nespojí ratifikaci radaru se schválením Lisabonské smlouvy. Dalším požadavkem ČSSD je, že se vláda zaváže k vyhlášení předčasných voleb na podzim příštího roku. Řádné volby by se přitom měly konat až v létě roku 2010.

Přípravy na předčasné volby v říjnu příštího roku by podle politologů zasáhly do českého předsednictví EU a ztížily ho. Navíc vyvolat předčasné volby není jednoduché a počet cest k nim je omezený. Shodli se na tom politologové, které oslovila ČTK.

Dohodu s opozicí za stanovených podmínek odmítli všichni lídři koaličních stran. Již v pátek reagoval na zveřejnění podmínek ČSSD předseda Strany zelených Martin Bursík: „I bez dohody můžeme žít. Také předseda KDU-ČSL Jiří Čunek řekl: „Koalice takovou dohodu určitě neuzavře. Premiér Mirek Topolánek se pak k podmínkám ČSSD vyjádřil 20. prosince po jednání grémia ODS. Premiér řekl: „Já musím říct, že je mi to úplně jedno a že s ním žádnou dohodu, která bude podmíněna nějakými vyděračskými požadavky, uzavírat nebudu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek