Domén „.eu“ je přes tři miliony

14.01.2009
čtk

Počet registrovaných internetových domén s koncovkou .eu přesáhl tři miliony. Doména je čtvrtá nejoblíbenější v evropských zemích a devátá v celosvětovém měřítku. Oznámilo to sdružení EURid, které má správu evropských domén na starosti.

Takový úspěch pouhých několik měsíců před třetím výročím založení domény .eu ukazuje, že si doména jednoznačně získala přízeň veřejnosti, uvedla eurokomisařka Viviane Redingová.

Od zavedení domény .eu v roce 2006 počet registrací neustále narůstá. Stále více uživatelů internetu navíc využívá této příležitosti, aby se na internetu přihlásili ke své evropské příslušnosti.

Nejvíce domén .eu je v Německu (30 procent), následuje Nizozemsko se 14 procenty a Velká Británie s 12 procenty, Francie (8 %) a Polsko (6 %). Češi si do konce minulého roku zaregistrovali 77.000 domén .eu, což jim v rámci Evropy zajišťuje deváté místo.

Nejpoužívanější jsou stále domény s koncovkou .com se 78,6 milionu registrací, následuje čínská národní doména .cn s 13,3 milionu registrací a německá .de s 12,4 milionu doménových jmen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek