Středozemní státy EU chtějí omezit imigraci

14.01.2009
Euroskop

Že se jedná o závažný problém napoví i počty imigrantů z této oblasti. Na cestu přes Středozemní moře za azylem v Evropě se loni vydalo 67.000 lidí, z nichž polovina přijela do Itálie a na Maltu, uvádí Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Jen u břehů Itálie se loni podle italského ministerstva vnitra vylodilo 36.900 imigrantů, což je o 75 procent více než v roce 2007. Italský ministr Roberto Maroni poukázal na význam úzké spolupráce mezi těmito čtyřmi zeměmi, které mají společné problémy s ilegálními přistěhovalci.

Nejvíce žádostí o azyl v Evropě bylo však loni podáno ve Francii, která z více než 42.500 žádostí kladně vyřídila více než 11.400, což je o 30 procent více než v roce 2007. Přesto Francie proslula podstatným zpřísněním imigračních pravidel. Podle francouzského ministra pro přistěhovalectví Brice Hortefeux přispělo právě vyhošťování k „zachování národní identity. Ministr obhajoval množství deportovaných osob, jež je skoro o třetinu vyšší než v roce 2007. Nejrůznější sdružení hájící lidská práva ho už obvinila, že se žene za čísly, a označila ho za „stachanovce vyhošťování.

Loni francouzské úřady donutily k odjezdu ze země nebo údajně přemluvily k dobrovolnému odchodu 29.796 osob, což je proti roku 2007 nárůst o 28,5 procenta. Za celé ministrovo působení v resortu, tedy za 19 měsíců, bylo podle něj vyhoštěno kolem 45.000 cizinců.

Hortefeux upřesnil, že dobrovolné opuštění země, podpořené finanční částkou, se dotklo třetiny deportovaných osob. Šlo přitom hlavně o Rumuny (8.470 lidí) a Bulhary (952 osob), jejichž země jsou v Evropské unii.

Schválený pakt EU pro imigraci a azylovou politiku, prosazovaný výrazně právě francouzskou stranou, stěžuje žadatelům o azyl dosáhnout svého cíle. Kritiku OSN si vysloužila EU právě za poměrně tvrdé imigrační podmínky, které vedou podle zprávy UNHCR k ilegálním pokusům o překonání Středozemního moře.

Zítra se v Praze setkají ministři vnitra a spravedlnosti EU, možná se na jejich program dostane i otázka imigrace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek