Topolánek představil v EP české priority

14.01.2009
čtk

Plné znění projevu premiéra Topolánka v Evropském parlamentu

Topolánek v úvodním zdůraznil, že nehodlá během předsednictví prosazovat pouze české postoje, ale vidí svoji roli jako předsedy Evropské rady. Podle českého premiéra není jednoduché přebírat předsednictví po Francii. Stejně jako nebylo snadné založit v Čechách univerzitu, která měla být porovnávána se Sorbonnou, není snadné převzít předsednictví po Francii, podotkl.

Český premiér přirovnal pozici České republiky k panování Karla IV. a k evropským hodnotám středověkého panovníka. Karel IV. ve své politice nemohl hájit úzce české postoje, ale naopak musel integrovat a reprezentovat celou rozmanitou říši, řekl Topolánek. Vyzdvihl svoji nestrannost, kterou považuje za základní předpoklad pro úspěšné absolvování předsednictví EU.

Podle premiéra EU v jistém smyslu navazuje na středověký univerzalismus, protože nadřazuje společný mravní kodex a společný právní základ lokálním mocenským zájmům. Mluví se i o druhé Evropské unii: byrokratické, mocensko-technologické a odduchovělé. Já však věřím v onu první Evropu, v Evropu svobody, práva, idejí a pravidel, řekl premiér.

Topolánek odmítl představu Čechů jako těch, kteří jsou stále s něčím nespokojeni. Stejně jako prezident Tomáš Garrigue Masaryk je přesvědčen o tom, že česká otázka je otázka evropskou.

Klaus a Lisabonská smlouva

Tématem dotazů europoslanců byla velmi často Lisabonská smlouva a postoje českého prezidenta. Většina poslanců ocenila český postoj v rusko-ukrajinské krizi kolem dodávek plynu do Evropy.

Já se proti útokům na Václava Klause ostře ohrazuji, hájil Topolánek prezidenta a označil ho za ikonu české transformace. Díky němu jsme úspěšní a překonali jsme těch prvních deset let ve zdraví, dodal. Zároveň varoval Unii před unifikací a schopností veřejně diskutovat.

Topolánek podpořil přijetí Lisabonské smlouvy, kterou považuje za kompromis. Lisabonská smlouva je prostředek, ne cíl, uvedl premiér a zdůraznil, že její přijetí není v žádném případě vynutitelné. Nemíním ovlivňovat rozhodnutí irského lidu, přestože smlouva fungování EU usnadní, vysvětlil český premiér.

Topolánek v Evropském parlamentu podpořil Ukrajinu a vyslovil obavu o ztrátu její evropské orientace. Krizi kolem plynu nepovažuje za krátkodobou, ani pouze energetickou. Diverzifikace zdrojů a možnosti plynovodu Nabucco jsou podle něj alternativou pouze v případě, že půjde také o alternativu zdrojů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek