Zásoby plynu v EU klesly za týden o deset procent

14.01.2009
čtk

V evropských zásobnících zemního plynu včetně Česka od pondělí klesl objem plynu o osm až deset procent. Vyplývá to z údajů operátorů v Německu, Británii, Belgii, Rakousku, Česku, Maďarsku a Slovensku.

Ruský plyn pokrývá asi pětinu spotřeby Evropy. Od Nového roku, kdy se dodávky zastavily spadly rezervy v Německu spadly na 59 procent maxima a ve Francii zůstávají na 58 procentech. Proti minulému pondělí se snížily o sedm procentních bodů. Zásobníky v Británii a Belgii jsou zaplněny ze 64 procent a rakouský plynárenský systém je na 69 procentech, napsala agentura Reuters.

Podle mluvčího firmy RWE Transgas Martina Chalupského má společnost pro Česko zajištěn dostatek dodávek. Ruský plyn nahradil norský, který do Česka plyne severní cestou přes Horu Svaté Kateřiny. Denně jde zhruba o 18 milionů metrů krychlových. Společnost vydrží bez ruského plynu ještě dalších pět týdnů.

Bartuška: alternativou dodávek je zkapalnělý zemní plyn

Podle zvláštního vyslance pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky je nejlepší cestou pro získání dodávek plynu do Evropy zkapalněný zemní plyn (LNG). Uvedl to pro server iHNed.cz. Ve státech EU bylo vybudováno nebo je připravováno více než 20 projektů na terminály LNG.

Samozřejmě jde o nákladné řešení, ale Británie, Francie i další země západní Evropy tyto peníze vynaložily a nyní dovážejí plyn doslova z celého světa, od Kataru po Trinidad….půjde o dražší plyn, než je ten ruský, ale i drahý plyn je lepší, než žádný, uvedl Bartuška v reakci na současný ukrajinsko-ruský spor o dodávky plynu.

Zkapalněný zemní plyn je 90-100procentní metan, který je zchlazen na mínus 162 stupňů Celsia. LNG zaujímá asi 600krát menší prostor než plynný zemní plyn. V současnosti je využíván především v dopravě. Nárůst využívání LNG je v nejbližších letech očekáván v Asii (Čína, Korea) a v Evropě (Anglie, Německo, Španělsko).

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odhaduje, že LNG by měl v roce 2015 pokrývat téměř čtvrtinu poptávky po plynu v členských zemích. Podle Oldřicha Petržilky z České plynárenské unie že jsou projekty LNG díky cenovému vývoji ropy a snižování investičních nákladů technologií zkapalňování plynu plně cenově konkurenceschopné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek