Členské státy podporují státní pomoc automobilkám

16.01.2009
čtk

Členské státy Evropské unie na ministerské schůzce v Bruselu podpořily princip pomoci evropským automobilkám z veřejných prostředků. Řekl to místopředseda Evropské komise Günther Verheugen. Problémy automobilek ohrožují 12 milionů pracovních míst.

Podle automobilové asociace ACEA se prodej nových automobilů v Evropě loňi snížil o 7,8 procenta na 14,7 milionu vozů. Jde o nejprudší propad za 15 let. Automobilky čelí klesající poptávce a spotřebitelské důvěře, přemrštěným výrobním kapacitám a nutnosti vyšších investic, které si mimo jiné žádá boj s klimatickými změnami.

Firmy navíc ohrožuje nedostatek kapitálu. Komerční banky nefungují tak, jak by měly, do té doby, než se vzchopí, potřebujeme, abychom tuto propast přehradili, řekl Verheugen. Podle eurokomisaře české předsednictví EU připravuje konkrétní návrh případné pomoci automobilkám na zasedání ministrů v březnu.

Evropská komise údajně uvažuje, že ještě rozšíří možnost půjček výrobcům prostřednictvím Evropské investiční banky. Ta je v současnosti prakticky hlavním finančním ústavem, který výrobcům pomáhá.

Největší tuzemská automobilka Škoda Auto považuje vedle možného rozšíření půjček EIB na výzkum a vývoj ekologických technologií za velmi účinnou i dotaci občanům na likvidaci jejich starých aut při koupi nového vozu.

Takzvanou šrotovací prémii úspěšně využilo již 13 zemí Evropské unie a v současné době ji chce jako opatření proti krizi zavést například Německo, uvedl ředitel vnějších vztahů Škody Radek Špicar. V ČR je průměrné stáří vozu téměř 14 let, což je skoro dvakrát více než v západní Evropě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek