Francie a kvartet podpořily český plán konference o Gaze

16.01.2009
čtk

Český plán na uspořádání dárcovské konference pro Gazu podpořil francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner i Tony Blair, který je zástupcem tzv. blízkovýchodního kvartetu (OSN, USA, EU a Rusko). Konference má shromáždit finanční fondy pro humanitární pomoc a obnovu infrastruktury.

Kouchner a Blair se včera setkali s evropskou komisařkou pro vnější vztahy Benitou Ferrerovou-Waldnerovou a norským ministrem zahraničí Jonasem Gahrem Störem, aby zhodnotili, jak se plní závazky z dárcovské konference pro Palestince z prosince 2007. Všichni čtyři tehdy zasedání předsedali.

Předseda a spolupředsedové (dárcovské konference) podtrhávají, jak nesmírnou výzvou je obnova Gazy a její ekonomická integrace k západnímu břehu Jordánu. Kladně přijímají myšlenku zorganizovat konferenci věnovanou naléhavým humanitárním potřebám a v příhodném okamžiku i obnově, aby se řešily prioritní potřeby oznámené palestinskou samosprávou, uvádí se v prohlášení.

Palestinci dostali v roce 2007 příslib 7,4 miliardy dolarů rozprostřených do let 2008 až 2010. Účastníci dnešní schůzky konstatovali, že již tři miliardy byly přerozděleny: 1,7 miliardy hlavně na platy 70.000 úředníků palestinské samosprávy, 600 až 700 milionů na 1170 projektů a 700 až 800 milionů na humanitární pomoc.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek