Ministři spravedlnosti řešili rozvody v EU

16.01.2009
Euroskop

V Kongresovém centru Praha se pod vedením ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila sešli při neformálním jednání jeho resortní kolegové z členských zemí Evropské unie. Hlavním tématem bylo zjednodušení rodinného a dědického práva a výslechu svědků při soudních sporech.

Zasedání ministrů spravedlnosti navázalo na čtvrteční jednání ministrů vnitra, kteří pod vedením ministra Ivana Langera řešili problémy nového Schengenského informačního systému pro výměnu dat o kradených věcech či ztracených dokladech.

Rozvody po evropsku

Pro ministry spravedlnosti byly nejvíce delikátním tématem pravidla pro rozvody mezinárodních párů. Každý rok dojde v EU ke 170 tisícům podobných rozvodů. Dosavadní pokusy o vytvoření společných pravidel zkrachovaly na odporu některých členských států.

Největší potíže se sjednocením práva mělo Švédsko, jehož rozvodová pravidla jsou obecně velmi liberální. Stockholm loni zablokoval návrh Komise, protože se obával situace, že by se švédské soudy nerozhodovaly jen podle švédského práva. Pro schválení byl potřeba souhlas všech států sedmadvacítky.

Část zemí se i přesto rozhodla, že rozvodové normy mezi sebou sjednotí. Česko mezi nimi není. Nyní se čeká, jak se k tomu dvourychlostnímu návrhu postaví Evropská komise. Po ní musí případnou asymetrii schválit i všechny členské státy.

Dnešní jednání naznačila, že řada zemí tuto posílenou spolupráci některých států neschvaluje. Česká republika se zatím podle Pospíšila nerozhodla a vyčkává na stanovisko Komise. Ta se podle eurokomisaře eurokomisaře pro vnitro a justici Jacquese Barrota vyjádří ještě letos.

Zjednodušení dědického řízení

Méně konfliktním tématem bylo zjednodušení dědického řízení mezi jednotlivými státy. Během českého předsednictví má Evropská komise předložit konkrétní návrhy. Pro občany je to důležitá věc, protože roste počet občanů Evropy, kteří vlastní majetek v několika státech EU, podotkl Pospíšil.

V případě jejich smrti je řešení dědictví velmi složité a musí se jím zabývat soudy ve všech zemích, kde se nachází majetek zemřelého. Pospíšil uvedl jako příklad Čecha, který vlastní byt ve Španělsku a loveckou chatu ve Finsku. Dnes by probíhala tři dědická řízení, podotkl. Cílem je vytvoření pravidel, která umožní pouze jedno soudní řízení.

Podle eurokomisaře Barrota připadá na Unii ročně kolem 4,5 milionu dědických vypořádání. Z nich asi deset procent připadá na přeshraniční případy.

Svědectví přes video

Ministři spravedlnosti diskutovali také zjednodušení výslechu svědků pomocí videokonferencí, pokud je třeba získat svědectví i od osob, které žijí v jiném členském státu. Důsledkem by bylo zrychlení řízení a zjednodušení některých procedur jako zasílání obsílek. Videokonference mohou pomoci i v případě, kdy při procesu vystupují děti či osoby, kterým by vypovídání přímo před soudem mohlo ubližovat.

Česká republika chce během svého předsednictví dokončit manuál, který bude obsahovat údaje o možnostech a technických zařízeních, které v jednotlivých zemích existují. Manuál má být umístěn na portálu, který právě vzniká.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek