Schwarzenberg na summitu EU-Jižní Afrika

16.01.2009
čtk

Za účasti Karla Schwarzenberga proběhla v jihoafrickém městě Kleinmondu ministerská schůzka Jihoafrická republika-Evropská unie. Jde o první „ministerskou trojku“ během českého předsednictví. Vedle Schwarzenberga zastupoval EU eurokomisař pro rozvoj a humanitární spolupráci Louis Michel.

Mezi hlavní témata summitu patřila společná strategie obou stran v oblasti energetiky, globální finanční krize, potravinové bezpečnosti, životního prostředí a klimatických změn a bezpečnostní situace na africkém kontinentu.

Pravidelná setkání ministerské trojky vychází z takzvaného strategického partnerství EU-JAR zahájeného v listopadu 2006. První summit EU-Jižní Afrika se konal 25. července 2008 v Bordeaux.

Evropská unie je pro Jižní Afriku největším obchodním partnerem. Loni vyvezla do EU zboží za 15 miliard dolarů. Do roku 2012 plánují obě strany zřízení zóny volného obchodu, která by vzájemnou výměnu zboží ještě více podpořila.

Obě strany se na schůzce dohodly, že rozšíří strategického partnerství o oblast migrace, vesmírné spolupráce, zdraví, námořní dopravy a energetiky. Ještě během českého předsednictví se uskuteční první setkání Fóra energetického dialogu mezi JAR a EU.

Další sankce proti Mugabemu?

Stejně jako loni se summit dotkl situace v Zimbabwe. Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga EU pomýšlí na uplatnění nových restriktivních opatření vůči režimu prezidenta Roberta Mugabeho. Zatím jsme ohledně sankcí o ničem nerozhodli. Sankce budou šity na míru tak, aby nepostihly obyvatelstvo, ale jen odpovědné představitele režimu, dodal.

Evropská unie zavedla vůči Zimbabwe sankce už v roce 2002. Jejich součástí je zákaz vstupu do zemí Unie pro Mugabeho, jeho manželku a asi 180 jeho spolupracovníků nebo o zmrazení jejich vkladů v těchto zemích.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek