The Guardian: summit EU-Izrael ohrožen

16.01.2009
čtk

Evropská komise zmrazila jednání s Izraelem o posílení vztahů Evropské unie s Izraelem. Vlažně se staví i k záměru České republiky uspořádat summit EU-Izrael. Napsal to britský list The Guardian s odvoláním na vysoké představitele a diplomaty v Bruselu.

Zmrazení rozhovorů podle diplomatů nařídila evropská komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová. Jednotlivá oddělení Komise prý dostala pokyn, aby přerušila realizaci politiky dohodnuté loni, jež má zintenzivnit vztahy s Izraelem, uvedl britský list.

Vysoce postavení představitelé tvrdí, že by v blízkých vztazích mezi Unií a Izraelem měla být přestávka, řekl listu nejmenovaný evropský diplomat. Podle dalšího Komise zmrazila kontakty s Izraelci týkající se praktických aspektů posilování vztahů.

Představitelé Komise nicméně popírají, že by se krok rovnal sankcím. EU a izraelská vláda se loni v létě dohodly na nové politice privilegovaného partnerství s EU, jež by umožnila se Izraeli více integrovat do evropského jednotného trhu.

I když praktický dopad zmrazení rozhovorů by měl být minimální, podle bruselských představitelů jde o silné a neobvyklé politické signály, uvedl The Guardian. Nepřekvapilo by mě, že by lidé jako Ferrerová-Waldnerová pracovali ne na posilování, ale oslabování vztahů, řekl listu další bruselský diplomat.

Takové rozhodnutí pravděpodobně vyvolá kritiku vlád členských zemí, napsal deník a připomněl, že Česká republika zahájila předsednictví se záměrem robustní proizraelské kampaně. Češi usilují o uspořádání summitu EU-Izrael v květnu nebo v červnu v Praze, kde by byl projekt posíleného partnerství představen.

To vše nyní neplatí, řekl listu jeden diplomat. The Guardian napsal, že britští diplomaté nejsou pro ani proti rozhodnutí Evropské komise a zdůrazňují, že jejich prioritou je dosažení příměří v Gaze.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek