Praha uspořádá summit k východnímu partnerství

29.01.2009
čtk

Summit Evropské unie se zaměřením na projekt východního partnerství se uskuteční 7. května v Praze. S odvoláním na české předsednictví to oznámila agentura AFP. Východní partnerství patří spolu s energetickou bezpečností k významným prioritám předsednictví.

Smyslem partnerství je zvýšit finanční podporu a prohloubit spolupráci Evropské unie s těmito zeměmi, kde má stále velký vliv Rusko. Ke členství v projektu chce Česká republika přizvat Ukrajinu, Moldavsko, Bělorusko, Gruzii, Arménii a Ázerbájdžán.

Velkou neznámou je přítomnost běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, kterou podmiňuje pokrok v procesu demokratizace Běloruska.

Podle nejmenovaného českého diplomata citovaného agenturou by se vedoucí představitelé Evropské unie měli v Praze zúčastnit i dalšího summitu, který se zaměří na energetiku a projekt plynovodu Nabucco. Na tuto druhou vrcholnou schůzku jsou podle českého předsednictví pozvány Gruzie, Turecko a Kazachstán.

Plynovod Nabucco by měl být položen od Kaspického moře přes Turecko do Rakouska. Jeho význam ve světle nedávné rusko-ukrajinské plynové krize mimořádně vzrostl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek