Prodlouží členské státy mandát Barrosovi?

29.01.2009
čtk

Kvůli nejasnostem, které souvisí se zatím neplatnou Lisabonskou smlouvou, se možná prodlouží mandát předsedy Evropské komise José Barroso. Funkční období současné Evropské komise končí 31. října 2009.

Podle týdeníku European Voice se Barroso připravuje na možnost, že dosavadní mandát Komise bude prodloužen do konce roku. List upozornil, že jakékoliv prodloužení mandátu vyvolá otázky ohledně legálnosti rozhodnutí, které Komise v tomto období učiní. Na možných scénářích budoucího vývoje pracují právní experti.

Podle českého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry by měli lídři členských států začít vybírat nastávajícího šéfa Evropské komise na červnovém summitu Evropské rady.

Musíme respektovat politické dohody dosažené v prosinci, řekl listu Vondra. Co můžeme udělat, bez zpoždění, je začít proces jmenování předsedy komise, dodal. Podle European Voice má nominace Barrosa podporu členských států.

Lisabonská smlouva, která nově upravuje fungování institucí Evropské unie, měla původně vstoupit v platnost letos v lednu. Iršťí občané ji ale loni v červnu v referendu odmítli. Irský premiér Brian Cowen nicméně oznámil, že Irsko uspořádá do konce října druhé referendum.

Lisabonskou smlouvu zatím ratifikovalo 23 států Evropské unie. V Polsku a Německu dokument schválily parlamenty a k dokončení ratifikačního procesu chybí podpisy prezidentů. V České republice parlament o ratifikaci zatím nejednal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek