Topolánek: Energetická bezpečnost testem integrace EU

29.01.2009
čtk

Evropské země musí podpořit směřování Ukrajiny do Evropy, řekl premiér Mirek Topolánek v jihopolské Vratislavi po setkání s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem a polským prezidentem Lechem Kaczyńským.

V souvisloti s krizí kolem plynu se objevily názory, že je ohrožen vstup Ukrajiny do Evropské unie a NATO. Unie v září slíbila Kyjevu zahájení jednání o bezvízovém styku, závazný příslib přijetí do Evropské unie ale Ukrajina zatím nedostala.

Podle předsedy Evropské komise José Barrosa plynová krize negativní dopady na vzájemné vztahy mezi EU a Ukrajinou mít nebude. Směřování Ukrajiny do euroatlantických struktur podporuje rovněž český premiér.

Ukrajinský prezident Juščenko zdůraznil. že za ukrajinsko-ruským sporem o dodávky plynu je nutné vidět nejen ekonomické příčiny, ale i politiku. Juščenko zdůraznil, že se mu podmínky dohody mezi Ukrajinou a Ruskem nelíbí, ale bude je respektovat.

Polsko nedostává čtvrtinu dodávek

Český premiér ve Vratislavi rovněž varoval, že nedávná krize s dodávkami ruského plynu do Evropy ještě není zažehnána. Podle Topolánka je energetická bezpečnost skutečným testem evropské integrace. To, že svoboda a nezávislost zemí EU závisí mimo jiné i na bezpečných dodávkách energií, nemusím zdůrazňovat, uvedl Topolánek.

Například Polsko stále nedostává čtvrtinu objednaného plynu, který zajišťuje švýcarská společnost Rosukrenergo. Poloviční podíl ve firmě, která bývala prostředníkem v dodávkách plynu na Ukrajinu a do některých dalších evropských zemí, má ruský Gazprom.

Podle ruského listu Kommersant podmiňuje Moskva plné obnovení dodávek plynu ústupky ze strany Polska, které se ve sporu kolem plynu oficiálně postavilo na stranu Kyjeva. Podle listu se Rusko snaží snížit cenu za tranzit ruského plynu přes Polsko do Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek