Le Figaro: Francie se snaží uklidnit Česko

18.02.2009
čtk

Francouzská mise dobré vůle v Česku, která měla v úterý za úkol uklidnit tamější představitele, že pomoc francouzskému automobilovému průmyslu není namířená proti český zájmům, narazila na nová obvinění českého premiéra Mirka Topolánka, napsal dnes francouzský provládní list Le Figaro. Paříž tak prý jen s námahou Prahu uklidňuje.

Deník citoval Topolánkovy výroky v Evropském parlamentu v Bruselu, kde český premiér hovořil o tom, že Evropa musí čelit protekcionismu, populismu, chybějící solidaritě, osobnímu obviňování, kde jsou trestáni nevinní. Le Figaro podotýká, že Topolánek žádnou zemi nejmenoval, ale jeho slova list vztahuje na Francii.

Ve stejnou dobu se v Praze sešel místopředseda české vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra s francouzským státním tajemníkem pro hospodářskou obnovu Patrickem Devedjianem a státním tajemníkem Francie pověřeným evropskými záležitostmi Brunem Le Mairem, kteří obhajovali plán pomoci automobilovému průmyslu.

Vondra nás ujistil, že náš plán nepovažuje za ochranářský, svěřil se prý Devedjian, který tak podle Le Figaro projevil pochybnosti o soudržnosti uvnitř české vlády. Je to vnitropolitický problém, cituje deník také Le Mairea.

Vondra podle Le Figaro francouzské politiky upozornil, že je důležité, aby opatření přijatá v jedné členské zemi EU neměla negativní následky v jiné zemi a aby nebyla v rozporu s pravidly vnitřního trhu.

List uvádí, že vztahy mezi Paříží a Prahou stále nejsou urovnané, a připomíná, že v Česku, jehož 14 procent HDP tvoří automobilový průmysl, vyvolaly značné pobouření hrozby přestěhování francouzských výrobních linek zpět do Francie. Devedjian a Le Maire proto ubezpečovaly českou stranu, že pracovní místa v Česku nejsou ohrožena.

Z francouzské strany nejde ovšem o nějakou šlechetnost – podle nejmenovaného francouzského odborníka by výroba například Peugeotu 107, který produkuje kolínský závod, neměla ve Francii smysl, protože by se příliš prodražila.

Podle Le Figaro dosáhla francouzská mise v Praze aspoň polovičního diplomatického vítězství, když jí česká strana slíbila, že do agendy mimořádného summitu svolaného na 1. března zařadila kromě boje proti protekcionismu také otázku opatření k obnovení bankovních úvěrů firmám a boj proti nezaměstnanosti. Nezaměstnanost má být podle Topolánkových plánů ústředním tématem květnového mimořádného summitu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek