Kubánský disent obvinil EU ze zrady

21.03.2009
čtk

Kubánští disidenti dnes obvinili Evropskou unii ze zrady za to, že obnovila spolupráci a utužuje vztahy s kubánským komunistickým režimem. Podle agentury AFP to stojí v prohlášení, které disent zveřejnil v Havaně na adresu EU, které nyní předsedá Česko.

Spolupráce EU s Kubou byla přerušena po zatčení 75 kubánských disidentů kubánským režimem v roce 2003. Sankce byly přes zdrženlivý postoj středoevropských členů unie v čele s Českem nakonec zrušeny loni, aniž by komunisté Raúla Castra učinili jediný vstřícný krok směrem k demokratizaci života na ostrově.

Neočekávané je, že zradili to, co sami podporovali v roce 2003, zdůrazňuje text, který podle AFP podepsali přední představitelé disentu jako Martha Beatriz Roqueová a Vladimiro Roca. Perzekuce na Kubě podle nich dále pokračuje. U příležitosti šestého výročí vlny zatýkání v roce 2003 dále vyčetli EU, že pořádá slavnosti s totalitárním režimem na Kubě.

Naráželi tak podle AFP na návštěvu Kuby, kterou v minulých dnech uskutečnil evropský komisař pro rozvoj a humanitární spolupráci Louis Michel. Ten připustil, že je těžké prosazovat na Kubě pokrok v oblasti lidských práv, ale usoudil, že nejlepším způsobem pro zlepšení situace je dialog s Havanou.

Pro stále užší spolupráci s komunistickou Kubou se vyjadřují Španělsko, Francie, Belgie, Irsko a některé další země EU. Unie má však každoročně vyhodnocovat situaci na Kubě, zda demokratizace skutečně nastala, jak argumentovali zastánci odvolání sankcí a obnovení vztahů. Vyhodnocování bylo podmínkou českého souhlasu se zrušením sankcí.

Na Kubě nastal okamžik přechodu a to je správná chvíle pro obnovení francouzsko-kubánských vztahů. Děje se tak za situace, kdy EU obnovuje spolupráci s Kubánci a kdy Spojené státy uvažují o modifikaci svého přístupu, řekl bývalý francouzský ministr Jack Lang, který v únoru jako zvláštní emisar prezidenta Nicolase Sarkozyho jednal v Havaně s kubánskými představiteli.

Poté, co se nedávno Kostarika a Salvador rozhodly obnovit diplomatické vztahy s Kubou, se podle AFP stanou letos Spojené státy jedinou zemí amerického kontinentu, která nebude mít oficiálně diplomatické vztahy s kubánským ostrovem. Washington uplatňuje ekonomické a další sankce proti Havaně od roku 1962. Od letošního lednového nástupu amerického prezidenta Baracka Obamy do funkce je patrná vůle USA zmírnit tyto sankce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek