Stark z ECB: Zvýšení kapitálu MMF je vyhazováním peněz

08.04.2009
čtk

Člen bankovní rady Evropské centrální banky Jürgen Stark kritizoval čtvrteční rozhodnutí skupiny G20 zvýšit kapitál Mezinárodního měnového fondu. Podle šéfa německé Bundesbanky by tento krok mohl vést k nárůstu globální inflace, protože jde v zásadě o „shazování peněz z vrtulníku“.

Skupina největších světových ekonomik G20 se dohodla, že ztrojnásobí kapitál MMF a posílí objem takzvaných zvláštních práv čerpání (SDR), umělé měny MMF, která je přidělována každému členu podle jeho kvóty a země si ji může vyměnit za skutečnou měnu – dolary, eura, libry nebo jeny. Měnový fond by tak měl mít k dispozici 750 miliard dolarů (téměř 15 bilionů Kč) místo dosavadních 250 miliard USD.

Peníze z vrtulníku

Aktéři ekonomické politiky výsledek summitu G20 obecně přivítali a vstřícně se k němu vyjádřil i prezident ECB Jean-Clauda Tricheta. Stark ale zpochybnil, zda takové rozhodnutí bylo nezbytné a za bylo vůbec dobře promyšlené.

Je to čisté tištění peněz. Jsou to peníze z vrtulníku pro celý svět, řekl Stark německému listu Handelsblatt a ECB později jeho slova potvrdila jako autentická. Nezkoumalo se, zda existuje vůbec nějaká globální potřeba dodatečné likvidity, dodal.

Peníze z vrtulníku se staly výrazem, který označuje všeobecné pumpování peněz do ekonomiky v reakci na hrozbu deflace. Citát od slavného ekonoma Miltona Friedmana o možnosti shazovat peníze z vrtulníku v boji proti deflaci použil v roce 2002 nynější šéf americké centrální banky Ben Bernanke, jemuž se tak od té doby občas říká vrtulníkový Ben.

MMF připouští riziko inflace

Stark není jediný, koho rozhodnutí G20 znepokojilo. Také šéf MMF Dominique Strauss-Kahn tento týden připustil, že zvýšení finanční síly fondu s sebou ponese inflační rizika. V současném ekonomickém prostředí to podle něj ale zatím není tak významné.

Obavy z budoucí inflace se objevily v době, kdy mají velké světové ekonomiky nakročeno spíše k deflaci. V zemích eurozóny klesla meziroční míra inflace minulý měsíc na rekordní minimum 0,6 procenta z únorových 1,2 procenta a propad do záporného pásma již hrozí Japonsku. Podle šéfů ECB však je sice možné, že inflace nakrátko přejde do minusu, skutečná deflace, charakterizovaná vražednou spirálou poklesu cen a propadu produkce, však
podle nich nehrozí a brzy bude spíše hrozit riziko zvýšené inflace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek