Rybáři ze šesti států EU zahájili sezónu lovu tuňáka

16.04.2009
čtk

Pro šest členských státům Evropské unie včera začala sezona lovu tuňáka, který patří mezi druhy ohrožené nadměrným rybolovem. Členské státy se proto během českého předsednictví dohodly na přísných pravidlech lovu tuňáka i kontroly rybolovu.

Již ve čtvrtek, tedy v první den lovné sezony, začnou speciální hlídky kontrolovat rybářské lodě ve Středozemním moři a východním Atlantiku. Kontroly by měly zajistit, aby lodě z Francie, Řecka, Španělska, Itálie, Malty a Kypru při lovu nepřesáhly kvóty stanovené Bruselem.

Vedle toho členské státy rozhodly, že od letoška se lovná sezona zkrátí o čtyři měsíce na pouhých 60 dnů. Rybolovná kapacita tuňáka obecného by nyní navíc měla být v EU zmrazena na úrovni let 2007-08 a časem by se měla ještě dále snižovat. EU chce také nově regulovat sportovní a rekreační rybolov, který je v některých případech stejně intenzivní jako komerční lov.

Evropská komise informovala, že například Francie a Itálie už přislíbily, že v letošní sezoně sníží lov tuňáka nejméně o pětinu.

Experti varují, že populace tuňáka je kriticky nízká a že za současného stavu mohou rybáři vyčerpat unijní kvóty na lov této ryby během pouhých dvou dnů. Světový fond na ochranu přírody (WWF) proto kritizuje skutečnost, že se lov tuňáků za této situace v EU vůbec povoluje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek