Volby v Grónsku před rozšířením autonomie

16.04.2009
čtk

Premiér Grónska Hans Enoksen rozhodl, že obyvatelé ostrova půjdou 2. června k předčasným volbám. Gróňané budou volit novou vládu tři týdny před rozšířením autonomie, kterou si obyvatelé loni odhlasovali v referendu. Původně se měly volby konat v listopadu. Samosprávu ve vnitřních záležitostech získalo Grónsko na Dánském království v roce 1979.

Podle Enoksena mají Gróňané rozhodnout, kdo má zemi s většími pravomocemi řídit. Nová vláda má podle něj dostat také více času na sestavení rozpočtu na příští rok.

Zákon o rozšíření grónské autonomie vstoupí v platnost v den tamního státního svátku 21. června, na kdy připadá 300 let od zahájení dánské kolonizace. Grónské orgány budou díky němu postupně přebírat kontrolu nad soudnictvím, policií, vězeňstvím a přírodními zdroji ostrova. Doposud zodpovídaly jen za některé vnitřní záležitosti, jako je školství, zdravotnictví, sociální či bytová politika.

Grónština současně získá postavení oficiálního jazyka rovnocenného dánštině. Zákon počítá i s možností, že by Grónsko v budoucnu vyhlásilo úplnou nezávislost na Dánsku, které si zatím ponechá kontrolu nad zahraniční politikou a obranou. Dánská královna Margrethe II. bude i nadále hlavou Grónska a ostrov si také podrží dánskou měnu.

Úvahy o větší nezávislosti Grónska na Dánsku podnítil nález zásob ropy u grónského pobřeží, jejíž množství by se podle některých odhadů mohlo rovnat nerostnému bohatství jedné z největších palivových velmocí světa, Norska. Pokud ale Grónsko začne na těžbě nerostů vydělávat, začne mu Dánsko krátit štědré dotace, jež loni dosáhly 3,5 miliardy dánských korun (12 miliard Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek