EU doporučuje kratší pracovní dobu místo propouštění

07.05.2009
čtk

Evropská unie na summitu k zaměstnanosti v Praze doporučila firmám, aby uvažovaly o zkrácení pracovní doby. Vyplývá to ze závěrů jednání, které má ČTK k dispozici. Unie si od toho opatření slibuje zmírnění vlny propouštění, jež zasáhla EU v době hospodářské krize.

Udržení stávajících pracovních míst, například cestou dočasné úpravy pracovní doby spojené se vzděláváním zaměstnanců, zní jedno ze šesti doporučení, na nichž se dnes unie shodla se zástupci zaměstnavatelů a odborů. Zkrácení pracovní doby ale neznamená, že by zaměstnanci nechodili do práce. V jednom, nebo ve dvou pracovních dnech v týdnu by se ale mohli účastnit vzdělávacích či rekvalifikačních kurzů, které by hradil stát.

Pro tento systém se vžilo označení kurzarbeit, které se pro velmi podobný systém používá i v Německu. Stejný projekt představil v březnu odcházející ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas i v Česku, když vyčlenil 3,3 miliardy korun z Evropského sociálního fondu na školení zaměstnanců firem bez zakázek.

Summit o boji s rostoucí nezaměstnaností však zatím získával pozornost především svým pozadím. Původně mělo jít o schůzku lídrů 27 států EU. Po námitkách některých velkých zemí, především Francie, se schůzka konala na mnohem nižší úrovni, prý proto, aby EU nebudila u lidí přílišná očekávání.

To je prý také důvod, proč se summitu neúčastní španělský premiér José Luis Zapatero, který byl na seznamu účastníků ještě před několika dny.

Zapatero, jehož země bude EU předsedat v první půli příštího roku, prý nepřijel kvůli nabité agendě. Diplomaté, s nimiž ČTK hovořila, ale tvrdí, že nechce provokovat španělskou veřejnost. Nezaměstnanost ve Španělsku možná zanedlouho zaútočí na hranici 20 procent a premiér nechce budit falešná očekávání, že je Unie s to problém vyřešit.

V pondělí podobné chování kritizoval lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, který je zároveň předsedou ministrů financí eurozóny. Podle něj evropští lídři neberou problém rostoucí nezaměstnanosti dostatečně vážně. Stejný názor mají i předáci evropských odborů.

Evropská odborová asociace ETUC, která sdružuje 82 odborových svazů ze 36 evropských zemí, vyzvala účastníky summitu, aby dospěli ke konkrétním výsledkům. Požadovala silnější a koordinovanější evropské akce, které umožní zvládnout krizi a její vliv na nezaměstnanost a zaměstnance. EU by měla zajistit investice, které vytvoří pracovní místa, podporu výzkumu, posílení práv zaměstnanců a lepší regulaci finančních trhů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek