Islandská vláda chce jednat o vstupu do EU

07.05.2009
čtk

Islandská vláda předloží asi příští týden v parlamentu návrh zákona, který jí umožní zahájit řádná jednání s Evropskou unií o vstupu do společenství. Oznámila to dnes v Reykjavíku nedávno zvolená premiérka Jóhanna Sirgurdardóttirová.

„Příslušné vládní usnesení bude předloženo parlamentu,“ řekla Sirgurdardóttirová v islandské televizi. Podle ní tak její Sociálnědemokratická aliance (SDA) plní předvolební slib dostat zemi co nejrychleji do unie.

Neupřesnila sice, kdy se tak stane, podle agentury Reuters odvolávající se na nejmenovaného člena vlády to však má být již příští týden, až se sejde nový parlament.

Sociální demokraté vidí ve vstupu do unie a rychlém přijetí eura řešení hlavních ekonomických problémů ostrova, a proto si tento krok dali do štítu před dubnovými předčasnými volbami. Jejich koaliční partneři Levicově-zelené hnutí (VG), s nímž mají dohromady v parlamentu 34 z celkem 63 křesel, sice byli proti, dokázali však přijmout kompromis.

Sirgurdardóttirová vedla od února přechodný kabinet, který měl připravit předčasné volby po odstoupení konzervativní vlády Geira Haardho. Jeho politika zaměřená na širokou expanzi přivedla po nástupu globální krize Island téměř ke státnímu bankrotu a po bouřlivých protestech obyvatel musela v lednu odstoupit. Haardeho kabinet tak byl vůbec první vládou na světě, která padla kvůli krizi.

Státní krach Islandu se podařilo odvrátit jen díky výrazným škrtům ve státním rozpočtu a půjčkám od Mezinárodního měnového fondu. Ostrov s 320.000 obyvateli ještě loni téměř neznal nezaměstnanost, letos se její míra podle odhadů vyšplhá na deset procent. Inflace v březnu přesáhla 15 procent. Předčasné parlamentní volby koncem dubna vyhrála vůbec poprvé v historii státu levice a získala většinu v parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek