Lídři EU nepřijeli na summit k východnímu partnerství

07.05.2009
čtk

Pražského summitu EU k východnímu partnerství, tedy k prohlubování vztahů se zeměmi bývalého Sovětského svazu, se nezúčastní řada lídrů členských států unie. Pokračuje tak trend slabé účasti vrcholných politiků na akcích českého předsednictví, který začal po pádu vlády Mirka Topolánka.

Odstupující vicepremiér Alexandr Vondra takové chování kritizoval. Je to pouze jejich zodpovědnost. Ale čekal bych, že přijedou, řekl novinářům před summitem.

Do metropole nepřijeli francouzský prezident Nicolas Sarkozy, premiéři Itálie, Španělska ani Velké Británie Silvio Berlusconi, José Luis Zapatero, Gordon Brown, rakouský spolkový kancléř Werner Faymann, ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, běloruský prezident Alexandr Lukašenko ani moldavský prezident Vladimir Voronin. Ve dvou posledních případech je důvodem neúčasti nepříliš dobrý vztah Běloruska a Moldavska s Evropskou unií.

Zapatero, jehož země bude EU předsedat v první polovině příštího roku, se údajně neúčastní summitu kvůli nabité agendě. V případě Sarkozyho diplomaté a některá média spekulují o vzdoru. Podle nich se francouzský prezident Čechům mstí, že Topolánek během francouzského předsednictví EU nepřijel na summit Středomořské unie, což je projekt podobný východnímu partnerství, jen se do něj zapojují státy na jih od EU.

Účast ukrajinské premiérky zhatil požár v Dněpropetrovsku na západě Ukrajiny, při němž dnes v noci zahynulo devět lidí. Požár vypukl po explozi v herně. Ukrajina je nicméně zastoupena na nejvyšší úrovni, protože se vrcholné schůzky účastní prezident Viktor Juščenko.

Na poslední chvíli účast odvolal také rakouský spolkový kancléř Faymann, který se podle agentury APA léčí s chřipkou.

Summit EU k východnímu partnerství není první českou předsednickou akcí, která se potýká se slabým zájmem. Na nedávné zasedání ministrů pro regionální rozvoj dorazilo do Mariánských lázní jen sedm ministrů EU a do Litoměřic na jednání ministrů dopravy zase 11 ministrů. V obou případech však šlo o neformální akce, kde je slabší účast již tradicí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek